travelmotion.ro

Cum sa respiri corect cand alergi

“Tu cum respiri cand alergi?” Aceasta este probabil intrebarea pe care am auzit-o cel mai des de la oameni care isi doresc sa se apuce sau care d-abia s-au apucat de alergat. Si tot ei imi sugereaza si raspunsul cu o privire complice: “Am auzit ca trebuie sa respir pe nas si sa expir pe gura… nu-i asa?”

Raspunsul este nu. Ar trebui sa respiri si pe nas si pe gura atunci cand alergi. Muschii au nevoie de oxigen pentru a sustine efortul si aerul care intra pe nas nu este suficient. Ai nevoie sa respiri si pe gura ca sa poti primi mai mult oxigen. De asemenea este important sa inspiri mai mult din diafragma, sau din burta, nu doar din piept, intrucat inspiratia din piept poate fi mai superficiala. Respirand amplu din burta, vei putea trage mai mult aer si vei preveni si durerile laterale care apar de multe ori si pe care le pui pe seama splinei sau ficatului.

Ar trebui sa incerci sa expiri pe gura si sa te concentrezi pe o expiratie completa. Acest lucru te va ajuta sa elimini mai mult dioxid de carbon si iti va permite si sa inspiri mai mult cand tragi iarasi aer in piept. Eu personal cand am inceput sa alerg, am incercat sa inspir pe trei pasi si sa expir pe urmatorii doi. A functionat destul de bine iar dupa un timp nu a mai fost nevoie sa ma concentrez deloc asupra respiratiei.

De asemenea, daca esti incepator intr-ale alergatului, ar trebui sa alergi intr-un ritm care-ti permite sa respiri destul de usor. Pentru asta exista asa-zisul test al vorbitului – ar trebui sa poti rosti propozitii complete fara sa tanjesti dupa o gura de aer, cu alte cuvinte sa alergi intr-un ritm care-ti permite sa porti o conversatie. Tot ca incepator ar trebui sa incetinesti sau chiar sa mergi atunci cand ramai fara aer. Daca te relaxezi si incetinesti putin ritmul, problemele de respiratie se rezolva de cele mai multe ori de la sine; asadar nu-ti bate prea tare capul cu asa ceva si du-te in parc sa faci o tura! 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.