travelmotion.ro

Descult prin istorie

Mic, uscativ si descult, intr-o pereche de pantaloni scurti de culoare rosie si un maieu verde cu numarul 11 pe piept, nu era decat un inlocuitor de ultim moment in proba de maraton pentru un coleg care se accidentase. Mai toata lumea se intreba cine este etiopianul asta?

Cu un record personal pe 42.2 km ce era mai bun decat recordul mondial si considerat ca fiind un timp imposibil si deci mincinos, etiopianul sosise in Roma cu o singura pereche de pantofi de alergare, insa aceasta fusese distrusa in antrenamentele din luna dinainte de Jocurile Olimpice. Perechea noua il rodea si ii facea basici asa ca a decis sa alerge descult, la fel ca in miile de kilometri de antrenamente de pe campiile etiopiene. Decizia lui nemaivazuta nu a facut decat sa il arunce si mai adanc in desconsiderarea unanima.

Startul a fost atipic. S-a dat seara. Dupa numai cativa kilometri un grup de alergatori s-a desprins de pluton. Comentatorul anunta: “Alaturi de englezul Kiley, se mai gasesc irlandezul Messipy, belgianul Van der Blicher, marocanii Rhadi si Saudy si mai este si etiopianul acela pe care l-am vazut si mai devreme. Il cheama Abebe Bikila. Si e descult.”

La mai putin de 25 de ani dupa ce fortele lui Mussolini cucerisera capitala Etiopiei in urma unui razboi colonial sangeros, in fata unei delegatii a Africii de Sud formata numai din atleti albi pe care Comitetul Olimpic a decis sa nu o conteste, impotriva unor atleti cu conditii mult mai bune de pregatire, in uralele cetatenilor Romei care priveau la lumina tortelor sprintul atletului descult pe piatra cubica, Bikila a spulberat recordul mondial terminand in 2 ore 15 minute si 16 secunde. Recordul anterior apartinea unei alte legende a atletismului, Emil Zatopek, si a fost imbunatatit cu 7 minute si 47 de secunde. A urmat un dans al bucuriei sub Arcul lui Constantin unde multi dintre urmaritorii lui nu mai puteau face nimic altceva decat sa se prabuseasca epuizati.

Victoria lui Bikila nu a fost doar a Etiopiei, a fost un triumf pentru Roma, pentru Jocurile Olimpice, pentru sport in general si a deschis drumul dominatiei atletilor din Estul Africii in probele de distanta. A fost o incheiere dramatica a Jocurilor din 1960 care nu putea fi mai potrivita nici daca cei mai mari scenaristi si regizori ai tuturor timpurilor si-ar fi bagat coada. Momentul a aratat cat de puternic poate fi sportul si ce impact urias poate avea victoria individuala a unui simplu atlet.

Ce a urmat dupa Roma 1960

Cu trei saptamani inainte de Olimpiada de la Tokyo din 1964, Bikila a fost operat de apendicita. A reusit totusi sa se recupereze la timp si a devenit primul atlet din toate timpurile care si-a aparat titlul Olimpic la maraton.

In 1968 a suferit un grav accident de masina in urma caruia a ramas fara picioare insa cu spiritul de invingator perfect intact. Astfel in 1970 Bikila a castigat aurul intr-o competitie de sanie cross country din Norvegia. In urma complicatiilor datorate accidentului de masina a murit in 1973 iar la inmormantarea sa din Etiopia au participat peste 75000 de oameni printre care si imparatul Haile Selassie I al Etiopiei.

In 2010, la 50 de ani de la victoria istorica a lui Bikila, Maratonul de la Roma a fost castigat de reprezentanti din Etiopia, atat la baieti cat si la fete (fetele au ocupat chiar toate treptele podiumului). Castigatorul de la baieti a parcurs ultimii 300 de metri ai cursei descult.

Mai jos gasiti un filmulet care descrie povestea de la Roma din 1960:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.