travelmotion.ro

Top 7 alimente vegetariene bogate in proteine

Contrar credintei marii majoritati, nu este numai posibil sa-ti optimizezi sanatatea pe baza unei diete bazate exclusiv pe plante, insa daca este aplicata corect, o astfel de dieta poate aduce chiar beneficii atletilor de anduranta. Exista tot mai multi atleti amatori si profesionisti care sunt vegani convinsi si ale caror performante chiar s-au imbunatatit in urma schimbarii alimentatiei spre una exclusiv bazata pe plante.

De unde iti iei proteinele daca esti vegan?

Aceasta este intrebarea care apare cel mai des atunci cand sporturile de anduranta si dieta vegana apar in aceiasi propozitie. In ciuda aparentei intelepciuni ascunse in spatele acestei intrebari adevarul este ca poti supravietui fara carne, oua si lactate. Si chiar daca la inceput poate parea incredibil poti chiar avea beneficii nebanuite, fara a suferi vreodata de deficiente proteice. Indiferent cat de activ este stilul tau de viata, o dieta bine balansata si bazata exclusiv pe plante poate oferi proteine din belsug pentru a satisface nevoile organismului, ferindu-ne in acelasi timp de artere imbuibate cu grasimi saturate care fac parte tot mai integranta din dieta romanilor.

Iata mai jos o lista de sapte alimente bazate pe plante ce pot furniza un aport important de proteine:

1. Quinoa: 11g proteine / ceasca

Aceasta pseudocereala orginara din America de Sud, este o buna alternativa pentru orez sau paste, foarte bogata in proteine si poate fi mancata ca atare sau impreuna cu legume si verdeturi. Poate fi parte a unui mic dejun excelent impreuna cu laptele de alune sau de cocos si fructe de padure.

2. Lintea: 18g proteine / ceasca

Delicioasa, bogata in nutrienti si usor de preparat. Lintea este un aliment complex care poate aduce un aport important de minerale cum ar fi fosfor, fier, zinc, calciu, potasiu dar si vitamine cum ar fi vitamina C, vitamina A si grupa B-urilor – o alta problema ridicata de dieta exclusiv bazata pe plante.

3. Tempeh: 21g proteine / 100 grame

Tempeh este un produs din soia originar din Indonezia. Este obtinut printr-un proces natural de cultivare si fermentare controlata care leaga boabele de soia in forma unei prajituri. Este un aliment unic in gama de alimente provenite din soia prin faptul ca este o mancare utilizata frecvent in regiuni din Asia de Sud-Est ca sursa de proteine. Procesul de fermentare pentru tempeh implica utilizarea intregului bob de soia, ceea ce confera acestui aliment un continut mai bogat in proteine, fibre si vitamine decat produse oarecum similare cum ar fi tofu.

4. Seitan: 21g proteine / 100 grame

Seitanul este numit si carnea vegetarienilor si este un preparat care se obtine din gluten de grau. Are consistenta si textura carnii si este o importanta sursa de proteine ce aduce si varietate in alimentatie.

5. Fasolea: 12-15g proteine / ceasca

Fasolea este un aliment ce poate fi introdus intr-o multime de retete. Supe, salate, mancaruri sofisticate, in toate, diferitele soiuri de fasole pot face parte cu succes din alimentatia zilnica.

6. Spirulina: 6g proiteine / 10 grame

Aceasta alga este foarte bogata in proteine si contine si toti aminoacizii esentiali. Cu o concentratie de 60% proteine (cea mai ridicata concentratie dintre toate mancarurile naturale), spirulina poate fi folosita cu succes in toate tipurile de shake-uri.

7. Semintele de canepa: 5.3g proteine / lingurita

Cu un aport bine balansat de omega-6 si omega-3, semintele de canepa sunt o sursa completa de proteine ce rivalizeaza cu spirulina. Un adaos simplu pentru o multime de mancaruri, de la cerealele de la micul dejun, la salate, la smoothie-uri si chiar la legume si orez.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *