travelmotion.ro

7 motive pentru a face inot

Inotul nu iti solicita articulatiile. Inotul este un sport excelent pentru oamenii care au probleme cu articulatiile deoarece 90% din greutatea corpului este sustinuta de apa. Pentru ca nu exista niciun impact cu solul, articulatiile sunt protejate de socurile induse de practicarea altor sporturi. De aceea inotul poate fi si un sport excelent si pentru cei care incearca sa se recupereze dupa anumite accidentari.

Inotul iti ajuta musculatura si iti tonifica corpul intr-un mod diferit fata de jogging spre exemplu, fiind excelent ca sport complementar. Rezistenta pe care trebuie sa o infrunti ca sa inaintezi prin apa este mult mai mare decat cea a aerului, astfel ca efortul pe care-l depui atunci cand inoti devine o modalitate prin care musculatura se poate dezvolta armonios. Prin inot poti dezvolta atat forta musculara cat si rezistenta la efort indelungat, fiind unul dintre putinele sporturi care ajuta in acest sens.

Te ajuta sa slabesti sanatos. Inotul este unul dintre sporturile in care se ard foarte multe calorii. Intr-o ora de inot poti sa arzi in jur de 500 de calorii in stilul liber si pana la 800 de calorii daca inoti fluture (asta pentru cine poate). Astfel inotul este o buna modalitate de a te mentine in forma si de a iti tine sub control greutatea.

Inotul este un hobby destul de ieftin. In orasele mai mari din Romania au inceput sa se gaseasca destul de usor bazine care ofera preturi bune pentru abonamentele pe termen lung si in afara de un abonament la bazin, nu ai nevoie de mare lucru. Doar de costum de baie, o pereche de ochelari de inot, casca, dopuri de urechi eventual si un prosop.

Inotul previne anumite boli cum ar fi diabetul daca este practicat cu regularitate – spre exemplu de trei ori pe saptamana pentru cate 30 de minute. In timpul practicarii inotului dar si altor sporturi, celulele absorb zaharul mai eficient, scazand astfel nivelul de zahar din sange. Glucoza din sange este tinuta sub control ore intregi dupa terminarea exercitiului, sau chiar zile la rand. Pentru diabetici este mai recomandat sa inoate regulat insa nu foarte intens, decat foarte rar insa la intensitate crescuta.

Inotul combate depresiile. Exercitiile fizice in general elibereaza hormonii fericirii, endorfinele, deci inotul este o modalitate ideala de a combate starile de suparare sau depresie. De asemenea are un efect de relaxare foarte intens, comparabil cu cel oferit de yoga. Datorita miscarilor ritmice, respiratiei regulate, relaxarii musculare din timpul inotului, practicarea acestui sport este privita ca o terapie atat pentru trup cat si pentru minte. Exista voci care sustin ca inotul are o influenta pozitiva si asupra femeilor insarcinate si copiilor lor nenascuti. Exista de asemenea studii care sustin ca neurogeneza, crearea de neuroni noi, este un alt beneficiu al pacticarii inotului.

Inotul este distractiv. Pe langa toate beneficiile pentru sanatate inotul poate fi un sport distractiv. Exista mai multe stiluri de inot asa ca poti preveni plictiseala prin alternarea lor. De asemenea inotul te poate ajuta sa treci mai usor peste verile calduroase de la noi si este de ce nu, si o modalitate de petrecere a timpului liber impreuna cu prietenii sau familia, intrucat nu prea exista restrictii care sa impiedice multi oameni de la practicarea acestui sport acvatic.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.