- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
7 sfaturi pentru a slabi prin alergare
- Updated: May 21, 2014

Alergarea este poate una dintre cele mai eficiente modalitati de a scapa de kilogramele in plus, insa asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa te astepti la miracole petrecute peste noapte. De fapt s-ar putea sa iei chiar in greutate la inceput pe masura ce mai scapi de grasime si creste masa musculara – musculatura este mai densa decat grasimea. Daca reusesti insa sa pastrezi un oarecare nivel de constanta in antrenamentele de alergare si adaugi si o dieta ceva mai sanatoasa, vei observa schimbari in bine care te vor face sa te simti mai bine in pielea ta, fara diete restrictive, fara prafuri sau pastile care fac mai mult rau decat bine. Iata mai jos cateva sfaturi pentru cei care doresc sa slabeasca cu ajutorul alergarii:
1. Nu sari peste mese
Nu vei slabi mai repede daca sari peste mese. De fapt vei avea mai des senzatia de foame, crescand astfel sansele de a ceda tentatiei de a manca tot ce gasesti prin jur. De asemenea nu vei putea arde la fel de multe calorii in alergarile tale daca nu te hranesti corespunzator.
2. Alearga de mai multe ori pe saptamana
Am citit ca persoanele care au slabit alergand si au reusit apoi sa-si pastreze greutatea optima ard aproximativ 2800 de calorii pe saptamana prin planul lor de antrenament. Daca punem o medie de 90 de calorii pe kilometru ar insemna 31 de km pe saptamana. Deci daca alergarea este singura ta forma de exercitiu poti stabili tinta la 30-35 de km pe saptamana in care sa nu iti faci nicio grija legata de viteza – doar parcurgerea acestei distante te va ajuta sa arzi surplusul de calorii. Imparte distanta saptamanala in 4-5 alergari de lungimi diferite.
3. Ai putina rabdare
Toata lumea vrea rezultate imediate cand vine vorba de slabit. Cu alergatul nu e chiar asa. Slabirea prin alergare are multe avantaje insa rapiditatea procesului nu este tocmai unul dintre ele. O slabire sanatoasa se limiteaza cam la jumatate de kilogram pe saptamana, adica aproximativ doua kilograme pe luna asa ca nu te astepta sa slabesti mai mult de atat. Gandeste-te ca n-au intrat zilele in sac si ca e mai important sa fi sanatos decat slab si cu ficatul la pachet.
4. Cross-training
Antrenamentele la sala nu te ajuta doar sa mai arzi niste calorii dar iti maresc si masa musculara, imbunatatindu-ti astfel performantele de alergare. Cu antrenamente bune de forta, vei putea sa alergi mai mult si mai repede, maximizand astfel si eficienta alergarii pentru slabit. O masa musculara armonios dezvoltata te va ajuta si sa te feresti de accidentari, un lucru de care alergatorii scapa foarte greu. Lipsa accidentarilor te va ajuta si sa continui in programul tau de slabit prin alergare.
5. Imparte-ti caloriile
E mai bine sa mananci mai multe mese si gustari pe zi, decat sa ai doar doua sau trei mese mai mari. Vei micsora si tentatia de mai ciuguli cate ceva nesanatos si in acelasi timp vei capata si flexibilitate in programul tau de alergare pentru ca nu va trebui sa astepti sa digeri mese foarte grele.
6. Umple-ti farfuria cu mancaruri fara amidon
Incearca sa mai mananci si legume – rosii, morcovi, castraveti, spanac si verdeturi – la fiecare masa. Sunt pline de vitamine, unele au fibre si te vei avea o senzatie de satietate, scazand astfel sansele de a ceda tentatiilor unor mancaruri mai grele sau chiar unui desert copios.
7. Acorda atentie modului in care mananci
Incearca sa mananci mai incet si opreste-te din mancat atunci cand simti ca a disparut senzatia de foame, nu cand simti ca nu mai poti inghiti nimic. Ideal al fi sa nu ai niciodata stomacul complet plin. Vei ramane surprins(a) de faptul ca vei incepe sa apreciezi mancarea intr-un alt mod si vei regasi bucuria de a manca bine, nu neaparat mult.