- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
8 sfaturi pentru a alerga mai bine vara
- Updated: July 15, 2014

Daca iarna ne plangem de frig si gasim in temperaturile scazute motive de a sari peste antrenamente, vara intervine caldura care ne ofera motivele sa trandavim. Daca totusi iti doresti sa alergi iata mai jos 8 modalitati de a face alergarile de vara ceva mai placute.
1. Alearga cand e cel mai racoare. Profita de zilele lungi de vara si iesi la alergat atunci cand mercurul din termometre este la nivelul cel mai scazut. Ideal ar fi sa alergi dimineata foarte devreme sau seara. Avantajele daca reusesti sa alergi dimineata sunt ceva mai mari pentru ca-ti va creste moralul si vei avea o zi mai buna. Daca ai programat un antrenament mai greu, poti lua in calcul si sa-l faci pe banda. Astfel vei putea sa fortezi mai mult fara a trebui sa te lupti si cu caldura.
2. Hidrateaza-te bine inainte si in timpul alergarii. Temperaturi mai ridicate inseamna si cresterea nevoii de fluide in organism. Inainte de a pleca la alergat, incearca sa bei macar o cana de apa pe ora si ia in calcul sa iei niste apa sau bautura isotonica si la tine. Daca nu iti place sa iei sticle de apa dupa tine sau curele cu recipiente, poti sa-ti faci traseul de alergare in asa fel incat sa treci pe langa locuri unde stii ca te poti hidrata. De asemenea dupa ce-ti inchei antrenamentul de alergare pe caldura e important sa continui sa te hidratezi corespunzator.
3. Alearga pe langa apa. Raurile, lacurile sau marea de obicei ofera conditii ceva mai suportabile, temperaturile in astfel de locuri fiind ceva mai scazute. Daca iti este permis, dupa alergare te poti duce si la o repriza de inot.
4. Alearga pe iarba si pe la umbra. Daca nu ai lacuri sau rauri pe unde poti iesi la alergat, sau nu locuiesti la mare, atunci incearca macar sa mergi sa alergi in alta parte decat pe asfalt. Acesta retine caldura si o radiaza inapoi amplificand efectele caldurii. Asadar gaseste o padure sau un parc unde umbra copacilor iti poate oferi ceva protectie.
5. Poarta imbracaminte larga si deschisa la culoare. Imbracamintea alba si cu protectie UV te protejeaza de caldura mai bine decat imbracamintea inchisa la culoare. De asemenea incearca sa eviti haine stramte care nu iti permit sa te aerisesti daca prinzi o adiere de vant. In aceste momente in care caldura este la putere trebuie evitate si hainele din bumbac, care absorb transpiratia. In schimb poti alege haine din materiale sintetice care ajuta evaporarea.
6. Nu uita de crema de protectie solara. Nu numai ca te va proteja de efectele nedorite ale razelor ultraviolete dar un strat protector de crema solara iti va mentine si temperatura pielii mai scazuta. Nu uita sa aplici crema de protectie chiar daca este innorat si foloseste creme cu un grad cat mai ridicat.
7. Alege-ti sapca potrivita. O mare parte din caldura corpului se pierde prin cap; acest lucru este unul bun pe perioada verii. De aceea e important sa nu iti acoperi capul cu o sapca groasa. Opteaza pentru o sapca de alergare sau pentru un simplu cozoroc.
8. Incearca sa te racesti inainte de alergare. Daca-ti cobori temperatura corporala inainte de a iesi in caldura la alergat vei reusi sa incetinesti putin ritmul cu care te vei incalzi odata plecat in atmosfera torida de afara. Astfel vei putea alerga mai repede sau mai departe decat ti-ar fi posibil in mod normal in caldura. Racirea corpului in prealabil poate imbunatati performantele cu aproximativ 3%. Racirea se poate face cu vestele cu gheata, cu bauturi reci sau stand intr-o camera cu aer conditionat.