travelmotion.ro

Alergarea pe timp de iarna

Alergare iarna pe frig

De la simple raceli pana la degeraturi si pana la alunecatul pe gheata cu inerentele luxatii care pot surveni, alergatul pe timp de iarna are tot felul de argumente contra. Insa ce nu poate fi pus la indoiala este faptul ca are si un avantaj… reuseste sa te mentina intr-o forma… oarecare… pe perioada sarbatorilor de iarna, mai ales daca esti certat cu alergatul pe banda.

Jumatate din tot ce tine de alergarea pe timp de iarna, sau succesul unei alergari la temperaturi scazute, are de-a face cu alegerea echipamentului potrivit care sa te apere de vant si frig, sa-ti tina muschii incalziti si in acelasi timp sa te ajute sa nu transpiri prea rau. Pentru a minimiza sansele de a te accidenta atunci cand alergi iarna tine cont de regula celor 10 grade (imbraca-te ca si cum ar fi cu 10 grade mai cald). Vei compensa astfel cresterea de temperatura din timpul alergarii si scaderea brusca de dupa. Ca in orice situatie, in cazul alergarii, incaltamintea este si ea de o importanta majora. Poarta incaltaminte de alergare, potrivita pentru zapada, gheata sau polei.

Sfaturi pentru alergarea pe timp de iarna

Incalzeste-ti hainele. Daca este foarte frig afara, tine-ti hainele cateva minute pe calorifer inainte de a le imbraca, sau daca ai masina de uscat rufele pune-le la uscat cateva minute. Caldura acumulata in haine nu dureaza mult, dar poate fi suficienta sa te ajute sa iesi pe usa.

Aminteste-ti de alergarile trecute. Nimeni nu stie cum suporti alergarea in frig mai bine decat tine. De fiecare data cand alergi afara, noteaza-ti si cum a fost vremea, cu ce-ai fost imbracat si cum te-ai simtit. Un jurnal al alergarilor cat mai amanuntit este foarte util si te poate ajuta sa-ti planifici mai bine alergarile ulterioare.

Ia-ti inima-n dinti. Simplul gand de a alerga afara in plina iarna poate fi descurajant. Dar daca vrei sa te mentii in forma sau sa alergi un maraton in martie sau aprilie, trebuie sa te antrenezi in plina iarna. In loc sa te ingrijorezi despre cat de urata e vremea de afara, te poti gandi la cat de bine te vei simti dupa ce iti vei fi terminat alergarea. De obicei nu dureaza mai mult de cinci minute sa te incalzesti si sa uiti de frigul de afara.

Verifica cum e vremea. Daca sunt multe grade sub zero, e zapada pe jos sau e gheata ori polei, nu uita ca exista mereu alternativa de a alerga pe banda. Mai bine pe banda decat cu accidentari sau alte probleme care te pot tine pe bara si cand se va face frumos afara.

Spor la alergat!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.