travelmotion.ro

Alergarea si unghiile negre

Majoritatea alergatorilor sunt familiari (a se citi mult prea familiari) cu unghiile negre. Aceasta afectiune implica vatamari, basici sau sangerari sub unghie provocate de traume datorate faptului ca varful pantofului loveste degetele in mod repetat. Cel mai des sunt intalnite la maratonisti sau la cei care se antreneaza la intensitate ridicata. Unii alergatori le privesc chiar cu admiratie, considerandu-le o marturie a antrenamentelor dificile executate cu succes.

Insa nu toate unghiile negre sunt cauzate de alergat. In anumite situatii, o unghie neagra ascunde o poveste mult mai intunecata.

Cea mai intalnita cauza a unghiilor negre, trauma repetitiva poate fi adusa de alergare, sau de simpla purtare a unei perechi de incaltaminte ce nu este potrivita. Daca o unghie neagra apare la scurt timp dupa un antrenament sau dupa o zi in care ati mers cu pantofi prea stramti sau prea largi, atunci cel mai probabil aceasta este cauza.

Traumele repetitive asupra unghiilor sunt de gravitati diferite, de la unele usoare pana cele severe. Cele usoare sunt reprezentate de o pata albastruie sau neagra si cel mai adesea nedureroasa. Acestea nu necesita tratament special si cel mai probabil unghia neagra se va vindeca prin crestere.

In cazurile severe, basicile de sub unghie, pot cauza desprinderea unghiei fie partial sau integral. Procesul poate fi dureros daca detasarea este doar partiala pentru ca atunci cand se desprinde, unghia este moarta si nu se va mai reatasa la loc. Vestea buna este ca atunci cand se desprinde complet, nu mai este dureroasa. Vestea proasta este ca dureaza foarte mult sa creasca inapoi. In unele cazuri poate dura si un an pentru degetele mari sau 3-6 luni pentru unghiile de la degetele mai mici. In unele cazuri, unghia noua poate incepe sa creasca sub cea veche, sau daca traumele continua, unghia noua poate fi si ea afectata. In aceste cazuri, ar fi bine sa mergeti la doctor pentru ca acesta poate indeparta in siguranta unghia moarta pentru a o lasa pe cea noua sa creasca corect.

O alta situatie in care ar trebui sa mergeti la doctor este aceea in care pielea din jurul unghiei vinetii este rosie sau inflamata. Acesta poate fi un semn de infectie si de aceea este bine sa va vada un doctor.

Afectiuni ale unghiilor pot fi cauzate si de infectii fungice, cunoscute sub numele de “piciorul atletului”. In aceasta situatie, unghiile capata nuante galbui, albastrui, maronii, violet si negre. Coloritul este unic in functie de ciuperca care afecteaza unghia si este deseori insotit de un miros neplacut. Daca suspectati o infectie fungica, mergeti la doctor. Acesta poate face o biopsie si poate determina cauza si prescrie tratamentul. In functie de severitatea infectiei, tratamentele pot varia de la medicamente, creme sau chiar tratamente cu laser. Infectiile fungice pot fi prevenite daca nu folositi ciorapii sau incaltamintea altor persoane, daca nu mergeti desculti prin zone publice cum ar fi vestiarele salilor de fitness si daca nu folositi forfecuta de unghii a alei persoane. De asemenea infectiile fungice pot fi prevenite si daca va taiati unghiile mereu la timp si daca folositi incaltaminte de marimea potrivita, avand grija sa asigurati o respiratie corespunzatoare a piciorului.

In anumite situatii, invinetirea unghiei este cauzata doar de schimbarea nuantei pielii de sub unghie. Pigmentul pielii de sub unghie poate suferi schimbari in timp insa de cele mai multe ori culoarea este simetrica si poate fi observata la mai multe unghii. Chiar daca de cele mai multe ori acestea sunt afectiuni care nu au urmari grave, exista si cazuri mai rare cand poate fi vorba de tumori maligne. De aceea este indicat sa consultati un medic specialist.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.