travelmotion.ro

Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa

Toata iarna m-am pregatit constiincios cu gandul la aceasta cursa. Barcelona este unul dintre orasele mele preferate si din fericire gazduieste si unul dintre cele mai mari maratoane din Europa. Cursa din Catalunia este intercuta probabil doar de Berlin, Londra si Paris. De data aceasta am executat planul de pregatire cu mai multa rigurozitate decat de obicei. Mi-am facut aproape toate alergarile programate, si cel mai important am facut toate alergarile lungi. Asadar cand m-am urcat in avionul spre Barcelona priveam cu destula incredere spre cursa la care urma sa particip.

Initial am rezervat un zbor cu Alitalia care insa a fost anulat si cu aproximativ o luna inainte de plecare m-am vazut nevoit sa caut alta cursa. Am gasit la Wizzair un zbor direct, care insa nu a fost cu mult mai ieftin decat un zbor cu o companie de linie. Avantajul a fost insa ca am zburat fara escala si nu am avut deloc intarzieri. Cazare am fost nevoiti sa luam la doua hoteluri pentru ca ne-am schimbat si zilele in care urma sa stam in Barcelona si astfel am avut nevoie de o noapte de cazare in plus. Prima seara am stat la Astoria Hotel Barcelona, un hotel mai mult decat decent unde ne-am odihnit foarte bine, iar zilele urmatoare am stat la Barcelona House, un hotel situat chiar in Barri Gotic. Acest al doilea hotel a avut mai multe minusuri care insa pot fi usor trecute cu vederea avand in vedere pozitionarea sa.

Sports Expo a fost organizat chiar in Placa Espanya in centrul expozitional Fira. Aproape o jumatate din spatiu a fost ocupat de sponsorul tehinic Asics. Restul a fost ocupat de mai toate numele importante din industria de echipamente sportive pentru alergare. Nu am avut prea mult timp alocat pentru Sports Expo asa ca am luat kit-ul si tricoul si am plecat spre cele cateva obiective turistice din Barcelona ce planuisem sa le vizitam.

O parte din standul Asics de la Sports Expo de la Barcelona Marathon.

Inainte de a pleca insa, am stat si la coada la un stand Asics unde iti puteai face o bratara cu timpii necesari pentru a alerga maratonul intr-un timp dat. Am stat ceva pe ganduri si am ales 3:30, un obiectiv care parea mult prea intraznet, avand in vedere ca planul meu de antrenament fusese facut cu gandul la un timp de 3:36, si orice timp sub 3:40 ar fi fost un real succes.

La Sports Expo de la Barcelona Marathon au fost prezente si competitii din Romania cum ar fi Maratonul din Bucuresti si cel din Brasov. Sper sa fi reusit sa atraga cat mai multi alergatori carora le place sa imbine calatoriile cu miscarea si cursele de anduranta.

Maratoane din Romania la Sports Expo Barcelona

Maratoane din Romania la Sports Expo Barcelona

Am plecat de la Sports Expo si am mers sa vedem Poble Espanyol si mai apoi Castelul Montjuic, unele dintre obiectivele pe care le planificasem pentru vizitare. Ne-am mai plimbat putin si apoi mai pe seara am vazut Fantanile Magice din Placa Espanya. Din pacate am constatat cu teama ca toate plimbarile din cursul zilei au insumat peste 20 de km. Picioarele se resimteau si eram deja resemnat cu privire la rezultatul cursei de a doua zi. Am plecat la hotel si am incercat sa dorm. A doua zi m-am trezit, am luat un mic dejun format dintr-un mar, un kiwi si o cafea si am plecat spre punctul de start al maratonului.

Atmosfera de la start era electrizanta si plina de emotii pozitive. In timp ce vocea lui Freddie Mercury si a lui Montserrat Caballe rasuna din boxe, comentatorul a inceput numaratoarea inversa si am plecat in fuga prin orasul lui Gaudi. Am uitat de oboseala din ziua precedenta si am pornit mai bine decat ma asteptam. Am reusit sa mentin un ritm constant pe parcursul intregii curse cu un pace putin sub cinci minute pe km. Aproape ca nici nu am observat Camp Nou pe la kilometrul cinci iar la kilometru 16 era sa trec fara sa imi dau seama pe langa Sagrada Familia. La jumatatea cursei eram cu 50 de secunde sub timpul pentru 3:30. Asa cum ma asteptam, dupa kilometrul 35 am inceput sa ma resimt si a inceput o mica lupta interioara cum un dracusor care vroia sa ma convinga sa o iau mai usor. I-am zis sa taca si pe ultimii 7-8 km am decis sa nu mai folosesc nici punctele de hidratare. Motivul a fost ca aveam senzatia ca daca ma opresc, imi va fi foarte greu sa pornesc iarasi. Asa ca am trecut ca prin branza prin locurile unde voluntarii ne ofereau isotonice si apa. Pace-ul a scazut putin insa cred ca a fost o decizie buna pana la urma. La kilometrul 40 aveam 3 secunde intarziere pentru un finish la 3:30. Am realizat ca nu voi putea face ultimii 2 km cu 4:55 min pe km insa am decis sa dau atat cat mai puteam, sperand sa nu pierd mai mult de 10-15 secunde. Am trecut linia de finish in 3:30:12. Un timp la care sincer nu speram, insa care este probabil explicat de conditiile bune de cursa si mai ales de planul de pregatire executat cu foarte putine abateri. Acest timp imi da si sperante ca ma pot imbunatati, fiind cu peste 15 minute mai bun decat precedentul record personal.

Am luat medalia si am petrecut cateva minute pe iarba de langa Fantanile de la Muzeul National de Arta Catalana pentru a imi trage sufletul. Am revazut cursa in minte si am concluzionat ca Barcelona este are un traseu foarte frumos pe care in mod cert mi-ar placea sa mai alerg daca voi mai avea ocazia!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.