travelmotion.ro

Cate maratoane putem alerga intr-un an?

Entuziasmul alergatorilor este molipsitor si ajunge destul de repede intr-un punct in care se alimenteaza singur. Este insa foarte probabil ca acelasi entuziasm care ne trezeste dimineata devreme pentru o alergare pe ploaie, sau o serie legata de cateva curse bune, sa ne intunece judecata si sa ne faca sa intrecem masura. Un ciclu antrenament, cursa, recuperare este important iar frecventa cu care este repetat intr-un an este si ea la fel de importanta. Multi alergatori veterani vin cu recomandari si reguli nescrise, unele din ele “garantate” sa aduca cele mai bune rezultate.

Am observat ca majoritatea alergatorilor de maraton opteaza pentru doua maratoane pe an: unul primavara si al doilea toamna. Altii prefera cateva curse mai scurte primavara ca sa antreneze viteza (una, doua curse de 5-10k si un semi-maraton) iar apoi un maraton important mai spre sfarsitul anului. Exista si alergatori care fac 5-6 maratoane pe an.

Eu as fi tentat sa recomand un maxim de patru maratoane intr-un an; atatea am facut eu in 2013 si a fost ok, insa rezultatele au fost oscilante. Am obtinut si un PB in al doilea marathon al anului, dar si un timp foarte slab la ultimul. Desi au existat o multime de circumstante atenuante la ultimul marathon, cum ar fi caldura, niste basici nemiloase si un traseu destul de deluros, este probabil vorba si de faptul ca am acumulat o oarecare oboseala; pentru ca de antrenat m-am antrenat la fel ca intotdeauna.

Am citit/auzit de cazuri ale unor oameni care fac cate un maraton pe saptamana, altii au reusit sa alerge cateva sute de maratoane pe an, timp de mai multi ani la rand fara nicio accidentare. Desi exceptii, aceste cazuri sunt dovada ca ceea ce reprezinta exagerare pentru unii este aproape normalitate pentru altii. Desi se pot face multe recomandari legate de numarul maxim de maratoane dintr-un an, suntem siguri ca nu exista o masura unica pentru toata lumea. Exista multi alti factori care pot influenta numarul de maxim de maratoane intr-un an cum ar fi dificultatea curselor, intensitatea antrenamentelor, varsta si alti factori dintre cei mai variati.

Sunt de parere ca este mult mai bine sa ajungem sanatosi la finalul a sase curse in decursul a doi ani spre exemplu si sa traim pentru perspectiva multor altor finaluri de cursa de-a lungul anilor urmatori, decat sa ne accidentam si sa fim nevoiti sa renuntam la sportul pe care-l iubim pentru o perioada foarte lunga de timp. Asadar probabil cel mai bun sfat este sa ne stabilim un calendar echilibrat si sa ne bucuram de alergare, decat sa lasam entuziasmul sa ne intunece judecata si sa ne impinga spre un calendar supra-incarcat.

Tu cate maratoane iti propui sa alergi intr-un an?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.