- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
Ce nu-ti spune nimeni despre alergare
- Updated: May 9, 2014

Motivul pentru care te-ai apucat de alergat a fost probabil vreun prieten care te-a convins ca este o idee buna vorbindu-ti indelung despre beneficiile alergarii. Si dupa ce te-ai uitat cu jind la tonusul si conditia lui fizica de invidiat, poate si la colectia de medalii de la competitiile de alergare la care a participat, nu a mai fost decat un pas pana la primele incercari de a iesi la un jog. Insa cei care povestesc cu entuziasm despre alergare omit unele lucruri pe care daca le-ai fi stiut de la inceput poate ai fi zis ca nu esti atat de nebun sa alergi distante lungi. Iata mai jos cateva lucruri despre alergare pe care nimeni nu ti le spune.
Vor fi zile cand te vei gandi ca urasti sa alergi.
Mai toti alergatorii sunt plini de entuziasm cand vine vorba de o cursa pe orice distanta fie ea de 5 km sau un ultra-maraton. Insa cand e vorba de antrenamente vei descoperi zile cand motivatia te paraseste si ai face orice altceva decat sa iesi la alergat. Cand patesc asta, eu ma gandesc la momentul in care ma intorc de la alergat si la senzatia de bucurie pe care o incerc dupa un antrenament bun. O alta metoda de a imi regasi motivatia este sa ma gandesc la cursa pentru care ma pregatesc si la cat de fericit voi fi cand voi trece linia de finish. O diferenta de optica iarasi poate face diferenta. In loc sa mai zic: “Pff… azi am de alergat…” daca ma gandesc ce norocos sunt ca am posibilitatea sa alerg azi parca imi vine mai usor sa ies din casa.
Alergatul nu este chiar atat de ieftin pe cat pare.
Multa lume se apuca de alergat pentru ca nu vor sa cheltuie o avere pe echipamente sportive si abonamente pe la diferite sali sau cluburi de fitness. Tot ce-ti trebuie este o pereche de incaltari de alergare, nu? Cam asa este si nu prea. Acest lucru poate fi adevarat la inceput insa pe masura ce alergarea te acapareaza vei descoperi ca este nevoie de fel de fel de alte cheltuieli: pantaloni scurti, lungi, tricouri, bluze cu maneca lunga, geaca, manusi, fes, ceas, incaltari de trail running, ciorapi speciali pentru alergat, nutritie (geluri, bauturi izotonice, etc.). Pe langa toate acestea se mai adauga taxele de inscriere la curse si cheltuielile de calatorie (transport, cazare) pentru a participa la unele evenimente. Vezi aici o lista de maratoane pentru care merita sa calatoresti! 🙂
Iritatiile, basicile, bataturile si unghiile negre.
Oricine alearga se asteapta de la inceput si la cateva basici sau o mica iritatie. Insa acestea pot fi de multe ori foarte suparatoare si nu dispar chiar atat de usor. Desigur exista metode de preventie insa de cele mai multe ori uitam de ele. Picioarele alergatorilor arata de multe ori intr-un mare fel iar daca nu ti-ai pierdut unghiile la un moment dat, chiar te poti considera norocos.
Rufele murdare sunt din ce in ce mai multe.
Unul dintre lucrurile cele mai suparatoare la alergat este ca daca il practici regulat vei observa ca strangi imediat o gramada mare de haine murdare. Materialele tehnice din ziele noastre au o multime de avantaje. Se usuca repede cand transpiri, sunt usoare si iti asigura o ventilatie buna in timpul exercitiului. Insa au tendinta de a mirosi parca si mai urat decat materialele traditionale. Daca ai un numar mic de haine de alergare vei constata ca trebuie sa speli tot mai des. Partea buna este ca nu e nevoie sa le si calci 🙂
S-ar putea sa iti para foarte rau atunci cand nu poti alerga.
Desi am zis mai sus ca vei avea zile cand vei crede ca urasti efectiv sa alergi, vei descoperi cat de mult iti lipseste alergatul, atunci cand nu vei putea sa alergi. Fie ca e vorba de o accidentare, de o raceala, sau pur si simplu o perioada mai aglomerata din viata ta, vei observa cat de frustrant poate fi. Imposibilitatea de a practica sportul preferat se poate transforma chiar intr-o depresie si de aceea trebuie sa iei anumite masuri pentru a reusi sa treci peste aceasta perioada. Poti face asta prin a incearca sa profiti de perioada respectiva pentru a te reface dupa o perioada mai lunga de antrenamente intensive sau poti incerca sa ramai activ prin practicarea altor sporturi.