travelmotion.ro

Cum sa te recuperezi mai rapid dupa inot

Recuperare inot

Cu cat te poti recupera mai repede dupa un program lung de antrenamente sau chiar intre doua antrenamente succesive, cu atat vei fi un inotator mai puternic la urmatoarea intrecere sau antrenament. Asta se datoreaza faptului ca in timpul recuperarii corpul repara “stricaciunile” pe care le-a suferit in timpul perioadelor de antrenamente intensive. Recuperarea este momentul in care aduni roadele celor mai dificile momente din timpul antrenamentelor.

Acorda importanta cuvenita perioadei de racire de dupa antrenament. Daca faci cateva bazine intr-un ritm foarte relaxat, oferi sansa organismului sa initieze un proces de recuperare activa care ajuta foarte mult grabirea procesului total recuperare.

Citeste aici mai multe despre importanta racirii dupa antrenamentele de inot

Mananca si bea apa dupa antrenament. Incearca sa iei o gustare cat mai repede dupa ce iesi din bazin. Refacerea rezervelor de energie ale organismului, rezerve ce au fost secate de antrenamentul intens, se face mult mai usor imediat dupa efor decat la ceva vreme dupa aceea. Pentru o recuperare optima ar trebui sa incerci sa aduci un aport nutritiv din mancaruri cu un raport intre carbohidrati si proteine de 3 la 1 sau 4 la 1. Gustarea de dupa antrenament ar trebui sa fie simpla, proaspata si bine balansata. Chiar si numai 100 de calorii dintr-o mancare cu aportul nutritiv mentionat poate insemna o diferenta enorma in procesul de recuperare.

Cisteste aici mai multe despre nutritia inotatorilor post-antrenament

Odihneste-te corespunzator. Hormonii de crestere care sunt responsabili si pentru procesele de recuperare, isi fac cel mai bine treaba atunci cand dormi. Asadar incearca sa ai un somn de calitate peste noapte si daca se poate chiar un somn scurt dupa-amiaza. Cand este momentul cel mai potrivit sa tragi un pui de somn iti poate spune chiar organismul insa evita sa faci acest lucru prea tarziu pentru ca poti ajunge sa iti strici somnul de noapte.

Inotul de recuperare. Daca de obicei mergi la bazin diminetile, poti incerca sa rezervi niste timp seara pentru activitatile de recuperare. In mod ideal aceasta activitate ar trebui sa ocupe doar 20-30 de minute de inot relaxant in care sa-ti mentii pulsul cat mai jos in zona aeroba. Daca insa mersul la piscina este greu de realizat, inotul de recuperare poate fi inlocuit cu un stretching usor, cateva posturi de yoga sau o plimbare lejera cu bicicleta. Recuperarea activa este o parte importanta in orice program de antrenament bine conceput.

Rasfata-te cu un masaj. Masajul este benefic pentru sanatate din mai multe puncte de vedere. Iti stimuleaza circulatia, previne accidentarile, iti coboara ritmul cardiac si iti scade tensiunea arteriala. Si desigur ajuta si la recuperare – nu degeaba majoritatea sportivilor de performanta apeleaza la masaje zilnice in perioadele de varf ale antrenamentelor lor sau in perioadele competitionale. Dar pe langa faptul ca iti grabeste recuperarea, masajul are efecte benefice si asupra starii generale de sanatate. Daca ai norocul sa gasesti si un maseur cu pregatire in terapie sportiva atunci chiar trebuie sa-ti faci programare regulat, fie ca te duci si numai o data pe luna 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.