travelmotion.ro

Descatuseaza-ti picioarele!

De cand am fost proaspat adusi pe aceasta lume, marea majoritate dintre noi am purtat incaltari. Unii dintre voi poate chiar isi amintesc prima pereche de “Nike-uri” sau  “Reeboace” din copilarie – cel mai probabil niste incaltari masive care acopereau gleznele,  aveau limba p-afara si pe care le foloseam si pentru mers la scoala si pentru ora de sport si pentru fotbalul de dupa. In unele regiuni ale acestei lumi, oamenii nu prea folosesc incaltari si in unele cazuri nu ne putem abtine sa nu observam ca sunt intr-o forma fizica mult mai buna decat noi, poate si datorita acestei asa zise privatiuni.

Tarahumara este o populatie indigena din Mexic cu abilitati deosebite in alergarea pe distante lungi. Asezarile lor sunt foarte departe unele de altele. Acest lucru i-a impins spre dezvoltarea unei adevarate traditii de alergare pe distante lungi pentru a permite comunicarea si comertul intre asezari. Oamenii de aici pot alerga in mod curent distante de peste 300 de km intr-o singura sesiune de alergare, pe parcursul a doua zile si doua nopti. Asa cum va puteti inchipui membrii populatilor Tarahumara alearga fara incaltaminte speciala de alergare.

Acum doua sute de mii de ani si mai bine, oamenii si-au inceput aventura pe Terra si nu purtau niciun fel de incaltari. Abia acum vreo zece mii de ani au aparut primele forme de incaltaminte, cel mai probabil un fel de sandale de lemn. In 1974 a aparut modelul Nike Waffle, un “trainer” cu amortizare ce permitea alergarea cu aterizare pe calcai. Tot din anii 1970 numarul de accidentari la tendonul lui Ahile au crescut cu peste 10 procente. Abia in 2005 apar Vibram Five Fingers (acele incaltari cu degete si talpa foarte subtire). Tot in 2005, Nike lanseaza Free, primul pantof de alergare minimalist produs in masa. In 2013 piata pantofilor minimalisti este una importanta, desi a inceput sa scada usor dupa un boom initial care a revolutionat intreaga industrie. Datorita acestei tendinte minimaliste vedem astazi pantofi de alergare tot mai usori si cu talpa tot mai subtire decat generatia premergatoare a aceleiasi game.

Pe de alta parte exista pareri conform carora alergarea in pantofi speciali de alergare provoaca mai mult stres asupra incheieturilor decat mersul pe tocuri la femei si anumite studii arata ca 9 din 10 oameni sufera accidentari mai mult sau mai putin grave, in timp ce se antreneaza pentru terminarea unui maraton.

In acelasi timp nu exista niciun fel de dovezi stiintifice conform carora pantofii de alergare trebuie sa aibe amortizare pentru calcaie sau diferite perne de aer, spume si arcuri pentru o protectie sporita a articulatiilor. In mare parte este probabil mai mult o tehnica de marketing. Veti spune acum ca trebuie sa va aruncati toate perechile de incaltari de sport si sa incepeti sa va cumparati pantofi de alergare minimalisti sau sa incepeti sa alergati desculti. Nu este adevarat. Deoarece am fost obisnuiti sa mergem si sa alergam incaltati, trecerea spre alergarea minimalista (sau barefoot running) trebuie facuta treptat. Marea majoritate a alergatorilor au facut trecerea spre acest tip de alergare intr-o perioada indelungata dar nu mai scurta de 4-5 luni de zile. Cel mai probabil alergarea in pantofi minimalisti nu este pentru toata lumea insa cei care au facut trecerea par sa se bucure ca au reusit sa-si elibereze picioarele.

Tu ce parere ai despre alergarea in pantofi de alergare minimalisti?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.