travelmotion.ro

Durerea utila si inutila

Daca te antrenezi pentru un maraton si speri la un rezultat bun, atunci stii ca in timpul antrenamentului va trebui sa-ti fortezi corpul pana la limitele sale de suportabilitate. Trebuie insa sa gasesti si acel echilibru fin care sa te fereasca sa treci dincolo de aceste limite. Astfel apare intrebarea cum poti face diferenta intre “durerea buna” si “durerea rea”?

In toate sporturile si mai ales in cele de anduranta este important sa poti face diferenta pe cat posibil intre dureri trecatoare si posibile accidentari. Cu cat creste nivelul antrenamentelor, cu atat devine mai dificil sa decizi de ce parte a liniei dintre dureri si accidentari te situezi. In alergare, ca in toate sporturile de anduranta, satisfactiile sunt in mare masura determinate de puterea fizica si mai ales mentala din timpul antrenamentelor si curselor.

Indiferent cat de puternic si ferit de accidentari esti, atingerea varfului de forma in ziua cursei se reduce pana la urma la abilitatea de a strange din dinti si de a trece peste dureri si stari de discomfort in timpul antrenamentelor. Atunci apar si situatiile cand trebuie sa tratezi intr-un fel sau altul o durere si sa determini daca este o durere “normala” sau este semnalul unei accidentari care te poate indeparta de sport un timp indelungat.

Cheia este sa inveti sa-ti asculti corpul cand spune “Sunt obosit!” si cand tipa “STOP!”. Oboseala este o parte integranta a antrenamentelor. Alergarea pune multa presiune pe musculatura, cauzand microleziuni care apoi se repara. Asa devii mai puternic si mai rapid.

“Durerea buna” este aceea care apare atunci când treci de zona de comfort, cand alergi un pic mai mult sau mai rapid decat este obisnuit corpul tau. Daca termini o alergare rapida si iti simti picioarele ingreunate atunci este ceva perfect normal. Durerea buna poate deveni rea atunci cand acumulezi atata oboseala incat iti pierzi prea mult din postura de alergare si este nevoie sa compensezi prin diferite ajustari pentru a fi in stare sa iti finalizezi antrenamentul.

Pentru a preveni durerea buna sa devina durere rea, trebuie sa iti lasi corpul sa-ti calauzeasca deciziile. Corpul tau ar trebui sa stie exact cand poate forta desi este in suferinta si cand sa iti ceara cu disperare sa te opresti. Pentru asta poti urma cativa pasi simpli care iti vor permite sa decizi mai usor cand durerea este benefica si cand iti aduce prejudicii sau mai exact cum poti folosi durerea in avantajul tau.

1. Ridica-ti nivelul de fitness treptat.
Ia urmatorul exemplu. Ti-ai facut un program de antrenament si dupa un timp acest program prevede o alergare de 12 km. Insa tu pana in acel moment ai alergat cel mai mult pe o distanta de 7 km. Este mai bine sa pornesti de la nivelul tau de fitness si sa incerci doar 9-10 km. Poti astepta cateva saptamani sa faci saltul la alergarea de 12 km.

2. Alterneaza ritmul alergarilor.
A incerca sa mentii acelasi ritm in toate antrenamentele este o eroare pe care o fac multi alergatori. Este esential sa variezi vitezele la care alergi si sa nu diminuezi din importanta alergarilor mai lente. Durerea data de foarte multe alergari rapide consecutive e cauzata de oboseala muschilor implicati si duce la accidentari sigure.

3. Incetineste pe alergarile lungi.
Cresterea distantei pune presiune pe muschi si nu vrei sa irosesti energia de care ai nevoie pentru a parcurge distanta propusa, alergand prea rapid. Mentine nivelul alergarilor lungi la o intensitate care iti permite sa porti o conversatie. Cel putin cand te afli mai la inceput si inca nu ai foarte multe alergari lungi la activ. Cand iti propui sa alergi distante lungi, pe langa nivelul de pregatire, este important sa tii cont si de alti factori, cum ar fi conditiile meteo, odihna sau alimentatia. Nu forta daca nu te-ai odihnit bine pentru ca riscul de accidentare creste.

4. Urmareste cu atentie durerile punctuale.
Picioarele greoaie, sau durerile musculare pe arii mai mari sunt una. Junghiurile sau durerile intense intr-un loc clar definit sunt cu totul altceva. Daca zona de discomfort poate fi clar localizata intr-o zona restransa atunci mai mult ca sigur durerile provin din pierderea posturii corecte de alergare si din incercarea de a compensa acea postura. Acest tip de durere nu aduce nimic bun si creste foarte mult riscul de accidentari. Corecteaza-ti postura sau odihneste-te daca nu poti face acest lucru.

5. Nu forta doar pentru a ramane in plan.
Ai antrenament de viteza programat pentru o anumita zi si dureri de genunchi care te chinuie de mai bine de-o saptamana. Te gandesti ca inca o alergare n-are ce rau sa-ti faca si ca daca ratezi antrenamentul ai mult mai mult de pierdut. Incerci sa te convingi de acest lucru desi stii si tu ca e gresit. Decizia de a sari o sesiune de alergare e uneori grea insa este decizia corecta daca pretul platit poate fi o accidentare. Cel mai bun lucru pe care-l poti face este cross-training-ul. Du-te la bazin, fa stretching sau mergi la sala, fa exercitii de forta si lasa genunchiul sa se refaca.

In mod cert expresia “no pain no gain” este adevarata insa trebuie sa urmaresti cu atentie semnalele pe care le primesti si sa incerci sa maximizezi durerea buna si sa incerci sa o elimini pe cea inutila sau care iti aduce doar necazuri. Spor la alergat!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.