travelmotion.ro

Importanta racirii dupa antrenamentul de inot

Importanta incalzirii corespunzatoare dinainte de antrenement este cunoscuta si are rolul de a ne feri de accidentari si de a ne pregati musculatura pentru un antrenament intens, insa multa lume tinde sa ignore racirea sau perioada de la sfarsitul antrenamentului. Aceasta are o importanta la fel de mare si rezultatele efectuarii sale corecte pot fi foarte benefice.

Rapaos versus recuperare activa

Repaosul sau zilele fara antrenamente sunt o modalitate foarte buna de a oferi organismului posibilitatea de a se reface. Aceste zile sunt cruciale nu doar pentru sanatatea fizica ci si pentru cea mentala. Atat corpul cat si mintea au nevoie de zile libere daca este vorba de un antrenament la intregul potential. Insa desi trandaveala poate ca ajuta, nu este neaparat cea mai buna si mai rapida modalitate de recuperare.

Recuperarea activa cum ar fi o sesiune de inot lejera, este o alta modalitate de a iti ajuta corpul sa se vindece si sa se regenereze. Inotul intr-un ritm foarte lejer nu este singura modalitate de recuperare activa care poate fi de folos. Din aceeasi categorie fac parte si stretching-ul, cross training-ul la o intensitate foarte redusa sau exercitiile usoare cu greutati. Toate acestea sunt exemple de modalitati de recuperare activa care per total grabesc procesul si te fac un inotator mai puternic.

Racirea corespunzatoare dupa antrenamentul de inot

Rezerva-ti niste timp pentru cateva bazine intr-un ritm foarte lent la sfarsitul antrenamentului. Miscarea lina si relaxata a acestor bazine va oferi organismului ocazia de a procesa substantele eliberate pe parcursul antrenamentului. Pentru a intelege importanta racirii corespunzatoare dupa antrenament iata ce se intampla cu corpul oricarui inotator.

Imediat dupa ce te opresti din inotat, nevoia muschilor de oxigen scade si rata batailor inimii se micsoreaza pentru ca inima nu mai este nevoita sa accelereze ritmul sanguin. Sangele insa pe langa rolul sau de a duce a duce oxigen si nutrienti catre muschi mai are si rolul de a transporta rezultatele proceselor metabolice de la muschi catre organe, unde aceste deseuri sunt descompuse si mai apoi eliminate din organism. Daca nu oferi corpului sansa acestei perioade de recuperare activa imediat dupa antrenament, ii poate lua mult mai mult mai apoi sa finalizeze filtrarea produselor metabolice si sa isi reincarce rezervele de energie.

Recuperarea activa iti mentine sangele in miscare si accelereaza eliberarea deseurilor rezultate in urma arderilor din timpul antrenamentului. Ideea este sa-ti mentii ritmul cardiac ridicat dar nu atat de ridicat incat organismul sa produca mai multe deseuri decat poate asimila. Intotdeauna este recomandat sa faci macar cateva bazine de racire la sfarsitul antrenamentului.


One Comment

  1. Pingback: Cum sa te recuperezi mai rapid dupa inot – travelmotion.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.