travelmotion.ro

Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa

Scriu acest post la aproape doua saptamani dupa ce am luat parte la Ironman 70.3 Budapesta. A fost al doilea Half Ironman la care am participat si primul pe care am reusit sa-l si termin. Am destul de multi prieteni si cunoscuti care stiau ca voi participa la o cursa de anduranta iar multi dintre ei m-au intrebat dupa ce m-am intors, cum m-am descurcat. Insa majoritatea intrebarilor au sunat ceva de genul: “cum a fost maratonul ala la care ai fost?” sau cei care tineau minte ceva de triatlon, intrebau lucruri de genul “pai si ai inotat, ai alergat, si-ai mers pe bicicleta in aceiasi zi?”. Colac peste pupaza, la birou lucrez pe un proiect care are numele de cod “Ironman”, ceea ce nu a facut decat sa adauge si mai mult la confuzie… ­čÖé

Asadar voi incepe prin a mentiona pentru cei care inca se intreaba ce inseamna un Ironman 70.3 sau un Half Ironman, ca este vorba de o cursa de triatlon (inot, bicicleta si alergare) care se desfasoara pe distanta totala de 70.3 mile. Inotul este pe o distanta de 1.9 km, bicicleta pe un traseu de 90 de km si alergarea pe distanta de 21.1 (un semimaraton). Exista si curse de Ironman 140.6, sau Full Distance, unde inotul are 3.8 km, bicicleta 180 de km si alergarea 42.2 km. Majoritatea curselor se desfasoara sub egida World Triathlon Corporation, care are si dreptul de a folosi brandul Ironman. Distantele unei curse de Ironman si Half Ironman au devenit un standard in lumea triatlonului si sunt organizate, (sub alte denumiri) si de alte asociatii sportive sau companii, inclusiv prin Romania.

In 2015, am participat fara prea multa pregatire dar cu mult entuziasm, la Ironman 70.3 Zell am See. Nu am reusit sa termin cursa, insa experienta a fost una interesanta si pot spune acum cu siguranta ca m-a ajutat in aceasta a doua tentativa.

Am condus de la Bucuresti la Budapesta intr-o joi, iar drumul, desi lipsit de incidente, tot a fost destul de obositor. Am ajuns in capitala Ungariei spre seara si m-am cazat la Ibis Budapest City; un hotel convenabil atat ca pret cat si ca localizare. Era aproape de metrou, aproape de centrul orasului, intr-o zona cu multe baruri si restaurante si cel mai important, era la numai 5-6 km de zona de start. Vineri m-am dus la Sports Expo, mi-am luat in primire kitul de participare si am asistat la sedinta tehnica dinaitea cursei. A existat si posibilitatea participarii la o sesiune de inot, in care participantii sa isi poata testa costumele de neopren, sa se poata acomoda putin cu zona in care urma sa se desfasoare partea de inot. Eu insa nu am participat. Mai pe seara am revenit pentru a preda bicicleta si sacii de tranzitie si am mai folosit 10-15 minute pentru a ma familiariza cu locul in care urmau sa aiba loc cele doua tranzitii intre inot, bicicleta si alergare.

In ziua concursului am plecat cu tramvaiul de la hotel dupa un mic dejun in care am mancat ceva mai mult ca de obicei. Am ajuns cam cu o ora inainte de start. Mi-am verificat iarasi sacii, am pus bidoanele de apa pe bicicleta, am umflat rotile si apoi mi-am luat costumul de neopren pe mine. La Budapesta, WTC a implementat o initiativa pe care ei o numesc “Swim Smart”. Idee este ca startul nu se mai da la gramada sau pe grupe de varsta, ci concurentii se aseaza in functie de cat de buni inotatori sunt. In cursa pornesc cate 5-6 concurenti la fiecare cateva secunde. Drept urmare, eu m-am asezat frumos la coada printre ultimii si am asteptat linistit sa plece toti concurentii. Inotul are loc in Dunare, dar intr-o zona semi-inchisa, ceea ce il face sa semene foarte mult cu inotul intr-un lac. Am pornit cu ultimii concurenti si am incercat cat mai repede sa-mi gasesc un ritm in care sa ma simt confortabil. Am mers cot la cot cu ceilalti codasi, pe unii i-am depasit si am reusit sa ies din apa in aproximativ 50 de minute. Timpul a reprezentat o imbutatire fata de tentativa precedenta cu aproape 8 minute. Sunt un inotator foarte prost asa ca simplul fapt ca am reusit sa ies din apa fara incidente a fost o reusita.

Manat de entuziasmul trecerii peste primul obstacol, am facut tranzitia spre bicicleta si am pornit pe traseul de 90 de km format din doua ture. Marea majoritate a distantei se desfasoara de-a lungul Dunarii si este foarte plat. Singura urcare este una destul de scurta spre Citatela din Budapesta. Desi destul de abrupta urcarea trece repede si picioarele nu apuca sa se resimta. A doua oara am fost si mai pregatit mental si chiar am depasit cativa concurenti. O fata din Canada mi-a zis intre doua grimase generate de efortul urcarii…┬áca vremea e superba. I-am dat dreptate si i-am zis ca sper sa isi pastreze parerea si la proba┬áalergare. Mie personal mi se parea cald si la alergare chiar aveam sa resimt acest lucru. Coborarea este si ea abrupta si se termina cu un tunel care da in Pdul cu Lanturi. Fiind incepator intr-ale triatlonului, am abordat cursa cu foarte multa teama si la bicicleta chiar nu am fortat deloc, mai mult de teama sa nu am probleme tehnice, sau sa nu ma epuizez prea rau.

Tranzitia spre alergare am facut-o mecanic. Vizualizasem timp de 90 de km momentul in care coboram de pe bicicleta, alergam la stand, scoteam casca si imi luam sacul de alergare. Asa ca atunci cand a sosit momentul, doar am executat cele repetate in minte de nenumarate ori. Vazandu-ma scapat de inot si de bicicleta, am fost aproape sigur ca voi termina primul meu Ironman 70.3. Entuziasmul mi-a dat un imbold prea puternic si am plecat ca din tun. Mi se parea ca alerg foarte incet insa in acelasi timp ceilalti concurenti aproape ca stateau pe loc. Eram plin de adrenalina si dupa 3-4 km am incercat sa ma temperez un pic. Nu a fost nevoie de prea mult efort in aceasta directie pentru ca oricum am inceput sa obosesc. Semi-maratonul era format din patru ture. Puncte de hidratare cam din 2 in 2 km, plus oameni cu furtune de apa care udau alergatorii. Am trecut usor peste cele cateva momente in care alergarea mi s-a parut dificila si cu un ultim efort am trecut linia de sosire in 6:08. Cuprins de euforie, am savurat o bere fara alcool la finish admirand medalia! Am sarbatorit apoi in oras punand astfel capat unui weekend superb pe care l-as repeta oricand!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.