travelmotion.ro

Maratonul de la Londra doar la TV

Probabil mai toata lumea cu un oarecare interes pentru alergare stie ca London Marathon este una dintre competiile ce fac parte din World Marathon Majors (alaturi de Chicago, Boston, Berlin, New York si Tokyo), un fel de Grand Slam in circuitul de tenis. Fiind niste competitii foarte populare, organizatorii au fost nevoiti sa gaseasca modalitati de a mai limita numarul de participanti. Tokyo a fost adaugat in World Majors mai tarziu si nu stiu cum este, insa la Boston spre exemplu au stabilit un barem de timp care creste de la an la an. Acum la categoria mea de varsta, acest barem este sub 3:05. Deocamdata pare mai fezabil sa imi falsific certificatul de nastere ca sa pot participa la categoria de varsta 65+ decat sa alerg un maraton in trei ore. La Londra, New York si Berlin inscrierea se face prin tragere la sorti. Pana acum am aplicat de trei ori la New York, o data la Berlin si de vreo doua ori la Londra. De fiecare data insa am fost lipsit de sansa.

Duminica, pe 13 aprilie va avea loc maratonul de la Londra. Si daca nu pot alerga acolo pot spune ca abia astept sa-l vad la televizor. Principalul motiv este lista alergatorilor de elita pe care organizatorii au reusit sa o atraga. De fapt cand ma uit la numele de pe lista de start aproape ca ma astept sa vad un nou record mondial. Sau macar o tentativa serioasa. Prima data, cand am auzit ca il aduc pe Mo Farah – dublul campion olimpic de la Londra la 5.000 si la 10.000 de metri pentru Marea Britanie – am zis ca e o lovitura buna de marketing, somalezo-englezul fiind printre singurii atleti in afara lui Usain Bolt de la “suta” care isi vinde bine imaginea. Va fi primul lui marathon si desi a castigat un semi-marathon la New York, nu pot sa zic ca il consider mai mult decat un mare favorit al publicului. Nu zic ca nu poate face o mare surpriza insa ii va fi foarte greu si asta pentru ca langa el vor lua startul o serie de maratonisti cum rar mai vezi la un loc. Avem asa: Wilson Kipsang Kiprotich (detinatorul recordului mondial – PB 2:03:23 la Berlin in 2013), Stephen Kiprotich (campionul olimpic si mondial – PB 2:07:20 la Enschede in 2011), Tsegaye Kebede (castigatorul de la Londra de anul trecut – PB 2:04:38 la Chicago), Emmanuel Mutai (detinatorul recordului de circuit la Londra – PB 2:03:52 la Chicago) si Geoffrey Mutai (PB – 2:04:15 la Berlin si un timp sub recordul mondial dar neomologat, 2:03:02 la Boston). Colac peste pupaza l-au mai adus si pe pustiul de 18 ani Tsegaye Mekonnen, care a debutat anul acesta in lumea buna, spulberand concurenta la Maratonul de la Dubai cu un incredibil 2:04:32. Pe langa ei mai sunt vreo 10 atleti cu victorii la maratoane importante sau cu recorduri personale mult sub doua ore si zece minute.

Si ca si cum toate numele de mai sus nu erau de ajuns pentru o cursa pe cinste, ce credeti ca s-au gandit sa faca organizatorii de la Londra? Au zis sa aduca si un pace-maker de pe alta planeta, care sa duca acest grup de vitezisti pana la marker-ul de 30 de kilometri. Haile Gebrselassie, fost recordman mondial, dublu campion olimpic si o legenda vie a atletismului, va fi pace-maker pentru elita maratonistilor de la Londra si cred ca va incerca sa-i duca in ritm de record mondial pentru acesti primi 30 de kilometri. Traseul de la Londra nu este neaparat cel mai rapid din circuit, acest titlu fiind in ultimii ani acaparat de Berlin, locul unde au fost doborate ultimele doua recorduri mondiale, insa organizatorii au reusit sa adune in spatele liniei de start un grup rapid care sper eu sa aiba forta de a incerca doborarea unui record mondial si de ce nu poate chiar a barierei de 2:03:00. Cu speranta unei curse demne de povestit nepotilor astept startul maratonului de la Londra 2014, chiar daca si anul acesta ma voi afla tot in canapea.

Maratonul de la Londra 2014 va fi transmis in direct de Eurosport incepand cu ora 11:00, ora Romaniei. Fetele pleaca primele, la 11:15 iar la ora 12:00, ora Romaniei, se va da startul cursei de baieti!

Update: Maratonul de la Londra a fost castigat de Edna Kiplagat la fete si de Wilson Kipsang la baieti cu 2:04:27, record de traseu. Mo Farah doar al 8-lea


2 Comments

 1. Octavian

  April 13, 2014 at 9:57 AM

  Aştept cu nerăbdare s-o văd pe Tiruneh Dibaba în postura de very long distance runner.

  • TravelMotion

   April 13, 2014 at 10:56 AM

   Asa e… si la fete este un ‘elite field’ foarte tare, campioana mondiala, campioana olimpica, castigatoare de la Londra, Berlin, Tokyo… Si un debut din familia Dibaba 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.