travelmotion.ro

Maratonul International Bucuresti 2016

Am alergat Maratonul de la Bucuresti de doua ori in anii trecuti. In 2016 am alergat pentru a treia oara; e singura cursa la care am participat de atatea ori. Ma bucur ca s-a pastrat traseul de anul trecut in foarte mare parte insa nu ma bucur deloc ca site-ul competitiei e aproape neschimbat. Cred ca site-ul de prezentare al Maratonului Bucuresti este de departe cel mai slab site pe care l-am vazut la vreo competitie de asemenea amploare si cred ca ar fi nevoie de un efort minim pentru a il aduce la un standard rezonabil. Dar sa reven la traseu. Schimbarile facute mi-au placut. Faptul ca bucata de traseu de pe Calea Victoriei este acum la inceputul cursei, mi se pare un lucru bun, desi lipsa suportului pe portiunea dinspre Alba Iulia si Arena Nationala este mult mai puternic resimtita pentru ca se petrece de pe la kilometrul 28-30 si pana spre final.

Faptul ca Bucurestiul are un maraton care incepe sa capete traditie, il califica pentru statutul de oras european important la care aspira. Este unul din putinele lucruri care il ajuta in aceasta directie. Infrastructura, transportul public, pistele de biciclete, zonele verzi, poluarea si multe altele il plaseaza mai degraba in zone din lumea a treia. Si anul acesta am vazut multi straini veniti sa alerge la Bucuresti. Poate erau expati, insa nu conteaza atat de mult pentru ca sigur vor avea lucruri frumoase de spus despre cursa organizata in primul weekend din Octombrie in capitala Romaniei.

Din cate am inteles, Maratonul International Bucuresti aspira la “Bronze Label” din partea IAAF. Acest lucru ar fi un mare pas inainte si ar constitui o modalitate prin care cursa de la Bucuresti ar putea creste foarte mult in popularitate. Sincer nu cred ca poate obtine inca acest statut insa, simplul fapt ca se ia in calcul aceasta varianta arata faptul ca organizatorii isi doresc multe si federatia internationala ia in serios cursa de la Bucuresti. Spun ca nu cred ca inca ne calificam pentru Bronze Label pentru ca un statut similar il au maratoane mult mai atractive si mai bine organizate cum ar fi Barcelona sau Milano. Cred insa ca in cativa ani, daca se vor pastra lucrurile bune si se vor imbunatati cele mai putin bune, cursa de la Bucuresti poate capata si ea un loc intre cursele recomandate de IAAF.

Anul 2016 a fost unul “sarac” in competitii pentru mine. Mi-am dorit foarte mult sa reusesc sa termin un Ironman 70.3 asa ca am pus restul pe locul secund. Intreg anul am participat doar la Maratonul de la Viena, la Ironman 70.3 Budapesta si la Maratonul Bucuresti. Drept urmare, desi nu m-am pregatit in mod deosebit pentru cursa de la Bucuresti, ea a constituit un moment important intr-un calendar mai degraba sarac. Am alergat cu pofta insa lipsa de pregatire m-a facut sa incetinesc iarasi pe final si am terminat cursa in 3:50. Rezultatul a fost in nota celor din ultima vreme insa cumva dezamagitor. De aproximativ doi ani, reusesc sa termin cursele de maraton sub 4 ore insa nu reusesc sa ma imbunatatesc prea mult. Bilantul pe 2016 este insa unul bun, in special pentru ca am izbutit sa termin un Ironman 70.3 si apoi pentru ca am facut PB la Maratonul de la Viena din primavara.

Intr-un viitor oarecare, sper sa gasesc motivatia necesara de a ma pregati special pentru Maratonul Bucuresti, pentru ca este o ocazie buna de a alerga in orasul unde locuiesc, fiind astfel scutit de oboseala generata de calatorie, de vizitarea obiectivelor sau pur si simplu de stresul unui loc necunoscut.


One Comment

  1. Pingback: Maratonul Bucuresti 2018 – travelmotion.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.