travelmotion.ro

Pe urmele lui Phelps

Acum ceva mai bine de un an am fost intr-o calatorie de cateva zile cu munca la Wroclaw, in Polonia. Acolo am iesit la bere cu niste colegi polonezi care aflasera ca alergasem la cateva maratoane si ca sa faca conversatie au abordat subiectul. Unul dintre ei mi-a zis ca nu ii place alergarea dar ca inoata intre 2 si 5 km aproape in fiecare dimineata. Eu care terminam o lungime de bazin de 25 de metri cu pulsul unui soarece urmarit de zece pisici si aveam “stilul” de inot asemanator cu o zbatere teribila pentru supravietuire, am crezut ca incearca sa faca o gluma. Dar nu, omul chiar vorbea serios.

Atunci am auzit pentru prima data de Total Immersion, o tehnica de inot care pe mine a reusit sa ma faca sa ma pot bucura pe deplin de mersul la bazin care pana atunci era mai mult ca o iesire la strand sau un motiv de a trage spre jacuzzi si a mai sta de vorba cu prietenii. Am urmat indeaproape sfaturile colegului polonez. Sincer nici nu a fost prea greu pentru ca tot ce a trebuit sa fac a fost sa urmaresc filmuletele pe care le-am gasit pe Youtube. Prima data m-am uitat aproape o ora dupa care am dat fuga la bazin. Spre surprinderea mea rezultatele au fost imediate; de unde abia reuseam sa nu ma inec, am inotat 500 de metri legat si m-am oprit doar din teama ca s-ar putea sa fie prea mult pentru prima incercare. De atunci merg la bazin ocazional si fac de fiecare data minim 1000 de metri. Pentru mine, stiind in ce fel inotam inainte de a auzi de Total Immersion, acest lucru pare aproape imposibil.

Ulterior lucrurile nu s-au mai imbunatatit atat de dramatic insa am inceput sa observ mici progrese pe masura ce exersez mai mult, lucru absolut normal pentru orice sport de anduranta. Cum spuneam sunt un adevarat novice in ceea ce priveste inotul si nu cunosc alte tehnici de inot care sigur exista si care pot fi la fel sau chiar mai bune, insa Total Immersion este ceea ce a functionat pentru mine. Mai jos am atasat un filmulet cu o demonstratie unde apar Terry Laughlin si Shinji Takeuchi, cel din urma, un adevarat guru al acestui stil. Enjoy!

Disclaimer: Pentru toti cei care sunt si ei anti-talente intr-ale inotului, cu Total Immersion nu promite nimeni ca veti ajunge ca Michael Phelps insa sper ca veti avea ocazia sa descoperiti bucuria de a petrece cateva ore la bazin 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.