travelmotion.ro

Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin

Nu este un secret faptul ca Maratonul de la Berlin are un traseu care permite obtinerea unor timpi foarte buni. Din 2003 si pana ieri, recordul mondial masculin la maraton a fost doborat de sase ori in capitala Germaniei. Astazi pe 16 septembrie 2018, recordul stabilit de Dennis Kimetto in 2014 (2:02:57), a fost depasit intr-o maniera categorica de cel pe care multi il considera cel mai mare alergator de maraton din toate timpurile, Eliud Kipchoge. Acesta a stabilit un nou record mondial la maraton, reusind sa treaca linia de finish in 2:01.39.

Doborarea recordului mondial la maraton de catre Eliud Kipchoge, nu este neaparat o surpriza. Duelul sau de astazi cu Wilson Kipsang era de asteptat sa produca un rezultat bun. Anul trecut cei doi s-au aflat la linia de start, insa Kipsang a abandonat. Eliud Kipchoge a castigat cu un timp foarte bun, desi vremea nu a fost favorabila.

Cine este Eliud Kipchoge?

Noul detinator al recordului mondial la maraton, Eliud Kipchoge, a luat startul probei de maraton in 11 randuri. Cel mai slab rezultat al sau este un loc 2, tot la Maratonul de la Berlin, in anul 2013 cand Wilson Kipsang a castigat si a stabilit recordul mondial la acel moment. A castigat celelalte 10 maratoane pe care le-a inceput. Hamburg (record de traseu la debut), Rotterdam, Chicago, Londra de trei ori, Berlin de trei ori si maratonul olimpic la Rio de Janeiro.

In plus a mai avut o tentativa de a alerga sub doua ore distanta de maraton, la Monza, pe circuitul de formula 1, in cardul unui proiect sponsorizat de Nike si numit “Breaking 2”. Atunci a reusit sa alerge in 2:00:25, insa timpul sau nu avea cum sa fie validat ca record mondial deoarece a beneficiat de pace-makeri noi la fiecare cinci km. Recordul mondial stabilit astazi este cu atat mai impresionant cu cat pace makerii nu au reusit sa-l ajute decat pana la kilometrul 25. Practic Eliud a alergat ultimii 17 kilometri ai cursei singur si a mentinut in ritm de 2:53 pe fiecare kiometru pe parcurusul intregii curse. Pe ultimii doi kilometri, Eliud a scos 2:48 si 2:44, reusind astfel nu doar sa doboare recordul mondial, ci sa o faca intr-o maniera categorica. A doua jumatate de maraton (1:00:33) a fost mai rapida decat prima, chiar daca nu a mai beneficiat de ajutorul pacemakerilor.

Eliud Kipchoge, cel mai mare maratonist din toate timpurile este acum oficial si cel mai rapid maratonist din lume!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.