travelmotion.ro

Rotterdam Marathon 2015 – Raport de cursa

Maratonul de la Rotterdam editia 2015 a fost una aniversara, in acest an competitia organizandu-se pentru a 35-a oara. Trebuie sa marturisesc ca maratonul din Rotterdam nu se afla chiar in fruntea listei de maratoane pe care as fi vrut sa le alerg in viitorul apropiat, insa printr-un concurs de imprejurari am ajuns sa ma aflu pentru cateva luni in Olanda si astfel am avut ocazia sa iau startul la acest maraton.

Maratonul de la Rotterdam – prezentare generala

Cum spuneam, maratonul de la Rotterdam se organizeaza de 35 de ani si are un slogan care a fost facut celebru in lumea sportului de un club de fotbal iubit mai peste tot – FC Liverpool. “You’ll never walk alone” este deviza sub care se desfasoara acest maraton si care este foarte adevarata avand in vedere ca anul acesta au fost la start peste 40.000 de alergatori. Este drept ca pe langa cursa de maraton se mai organizeaza si o stafeta, o intrecere pe distanta de 10.5 km si o cursa pentru copii, insa nivelul de participare este cu adevarat extraordinar dupa orice fel de standarde.

Fiind o editie aniversara, organizatorii au lucrat la schimbarea traseului sperand cel putin la un record de competitie daca nu chiar la un record mondial. Astfel au fost eliminate sapte curbe, pastrandu-se insa profilul foarte plat al traseului care atrage multi alergatori dornici sa isi imbunatateasca recordul personal. Ora de start a fost stabilita la 10 dimineata, pentru a asigura conditii meteo cat mai prielnice insa din pacate vantul, unul dintre lucrurile pe care organizarea fara cusur nu le poate pune la punct, a intervenit prompt, transformand intrecerea elitelor intr-una mai mult tactica decat rapida. Cu toate acestea castigatorul a oprit cronometrul la 2 ore si 6 minute.

Sports Expo – Rotterdam Marathon

Am fost sambata la sports expo, cu o zi inainte de cursa. Expozitia, una demna de o competitie de asa amploare, avea printre participanti mai toate numele mari din industria de profil. Sponsorul tehnic – New Balance – beneficia in mod natural de cel mai impozant stand si avea in acelasi timp si cele mai putin accesibile produse. Toate noutatile la preturi sensibil mai mari decat cele pe care le poti gasi in magazinele de profil. Exista si un stand de imbracaminte de alergare de la diferite firme producatoare de echipament unde reducerile erau demne de luat in seama. Puteai gasi tricouri de alergare cu 5 euro sau bluze si pantaloni cu 10-15 euro de la firme ca Asics, Mizuno, Adidas, Under Armour sau Nike. Standurile Garmin si Polar erau bine-nteles unul langa celalalt, laudandu-se cu ultimele gadgeturi in materie. Ca sa nu plec cu mana goala mi-am cumparat niste geluri pentru a doua zi dar si o centura in care sa le tin de care am fost foare multumit.

Kit-ul de participare l-am considerat initial a fi cam saracacios, acesta continand doar tricoul competitiei, numarul de paricipare si un bidon de apa imprimat cu numele bauturii oficiale a maratonului. Mai apoi m-am gandit ca la alte maratoane unde mai primeam si alte lucruri in sac cum ar fi vreun deodorant bun de aruncat sau un burete ce sfarsea pe chiuveta de la bucatarie, scotoceam avid dupa tricou, sau rasfoiam prin multimea de pliante doar ca sa observ ca nu aveam ace sa prind numarul. Asa ca acum un kit de genul celui de la Rotterdam mi se pare suficient si complet. E mai important un tricou tehnic de calitate decat alte lucruri cam inutile pe care le gasesti prin kitul de concurs la alte competitii.

Maratonul de la Rotterdam – cursa

Am luat startul cu peste 12 minute dupa primii participanti si avand in vedere ca am sarit peste multe antrenamente in ultimele luni, am fost destul de temator la inceput. De aceea probabil am reusit sa imi stapanesc imboldul initial de a pleca prea tare. Am fost ajutat si de numarul mare de participanti, care in multe momente se aglomerau pe traseu facand destul de dificila depasirea celor putin mai lenti. Aglomeratia de pe traseu pot spune ca a fost singurul lucru negativ la aceasta cursa insa nu e ceva extrem de deranjant, existand doar anumite portiuni unde se facea cu adevarat simtita.

Traseul este unul eminamente plat, Rotterdam fiind locul unde sigur poti incerca un PB. Vremea a fost ideala pentru mine, cred ca in jur de 10-12 grade, fiind poate chiar putin prea cald in zonele unde am alergat in soare. Vantul nu a batut nici el foarte tare insa cred ca pe unele portiuni era mai bine fara. Singurul obstacol demn de remarcat este podul Erasmus pe care a trebuit sa-l urcam din ambele parti, insa acesta este un adevarat simbol al orasului si ar fi fost chiar pacat sa nu fie parte din traseu, mai ales ca pana la urma nici el nu ofera o panta chiar atat de imposibila.

Un ultim lucru pe care nu am cum sa nu il remarc la Rotterdam este suportul publicului. Pe parcursul fiecaruia dintre cei 42 de km au fost o multime oameni veseli pe marginea drumului, prin parcuri, pe poduri si prin pasaje care au incurajat alergatorii la fiecare pas. Acesta a fost pentru mine cel de-al 9-lea maraton pe care l-am alergat prin orase importante si pot spune cu tarie ca suportul publicului din Rotterdam nu l-am mai intalnit pe nicaieri. Este drept ca in alte orase a plouat sau a fost foarte frig si poate asta i-a tinut pe oameni in case, insa tot mi-a fost clar ca la Rotterdam oamenii chiar se bucura ca orasul lor poate gazdui un maraton atat de frumos!


One Comment

  1. Pingback: Maratonul de la Copenhaga 2015 – Raport de cursa – travelmotion.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.