travelmotion.ro

Strategii de motivare pentru alergatori

Cum te poti motiva sa alergi in saptamanile lungi si perioadele monotone de antrenament?

A mentine motivatia vie de-a lungul unui program de antrenament este un lucru problematic atat pentru alergatorii incepatori cat si pentru cei cu ani buni de vechime. Pentru incepatori, a trece peste primele alergari foarte lungi atunci cand se simt mai lenti decat oricine altcineva este ceva greu de dus la bun sfarsit. Insa si cei experimentati, chiar si alergatorii de elita, au probleme in a gasi modalitati de a se motiva in anumite momente. Atunci cand programul arata a opta saptamana de antrenament, vreo 200 de kilometri de parcurs si termometrul de afara pare intepenit sub zero grade, sau cand kilometrii alergati se tot aduna luni si luni de zile la rand fara a vedea niciun progres semnificativ, a fi nerabdator inaintea unui antrenament este aproape la fel de improbabil ca exaltarea generata de inca o zi de luni la birou.

Asadar cum fac alergatorii de elita, ultra maratonistii sau cei care se antreneaza extrem de intens, sa treaca prin orele si zilele de antrenament daca nu au o motivatie deosebita? Am gasit o serie de strategii si trucuri mentale care ne-ar putea ajuta in saptamanile de antrenament cele mai monotone si mai dificile.

Creaza-ti automatisme ca sa nu te gandesti tot timpul la alergare.

Cand alergatorii de elita trebuie sa alerge si de 14 ori pe saptamana, luni de zile la rand, pentru cateva ore bune de fiecare data, alergarea poate ajunge foarte usor sa le consume intreg procesul de gandire. Daca acest lucru poate fi sustinut pentru o saptamana sau doua, este evident ca si cei mai devotati dintre alergatori isi pot pierde usor motivatia daca alergatul devine o povara. Astfel, una dintre cele mai eficiente modalitati folosite de alergatorii de elita este sistematizarea sau implementarea de automatisme pentru a nu trebui sa se gandeasca prea mult la lucruri legate de antrenementele pe care le au de facut. Prin diferite modalitati de eficientizare pot elimina marea parte a gandurilor legate de antrenamente. Astfel reusesc sa iasa din casa cand inspiratia sau motivatia de a alerga ii paraseste.

Crearea unui sistem eficient in stilul de viata sau diferite provocari menite sa te motiveze pot parea descurajatoare la inceput. Dar din fericire acest lucru se poate face si el sistematic si este extrem de eficient in a iti oferi acel plus de motivatie in zilele in care motivatia lipseste cu desavarsire.

1. Primul pas este de a identifica cat mai exact momentele sau motivele care au cel mai des drept rezultat scaderea motivatiei. Incearca sa te gandesti la momentul cand ai sarit ultima data peste o alergare si identifica “motivele” pentru care ai facut-o si unde exact s-a produs declicul. Spre exemplu, ti-ai tras patura peste cap cand a sunat ceasul pentru ca era prea frig afara sau prea devreme? Ti-a fost foame si ai vrut sa mananci ceva inainte? Gandeste-te la aceste lucruri cat mai in detaliu si incearca sa acoperi orice motiv care te-a impierdicat sa-ti pui pantofii de alergare in picioare si sa iesi pe usa.

2. Pasul al doilea este sa gasesti modalitati cat mai creative de a elimina problemele identificate mai sus, sau lucrurile care te-au deturnat, sau momentele de slabiciune. Daca ti-e greu sa te dai jos din pat, poti incerca sa pui telefonul sau ceasul desteptator in alta camera, langa hainele de alergare, pentru a trebui sa te ridici din pat ca sa-l opresti. Ia-ti o soba electrica sau pune-ti hainele de alergare langa calorifer iarna ca sa uiti ca e frig afara. Aranjeaza-ti hainele de alergare in asa fel incat sa nu trebuiasca sa te gandesti prea mult cu ce sa te imbraci; sa iti gasesti usor hainele in functie de vremea de afara.

3. Dupa ce-ai dezvoltat o serie de solutii originale pentru problemele de motivatie identificate, continua sa analizezi modalitati de a sistematiza si mai mult intregul proces astfel incat sa trebuiasca sa te gandesti tot mai putin la alergare. In felul acesta vei ajunge mai repede decat crezi o masinarie bine unsa care iese la antrenament inainte ca mintea sa realizeze ca trupul deja alearga. 🙂

Nu te teme sa te simti bine alergand

Atunci cand te antrenezi pentru un obiectiv important cum ar fi primul tau maraton sau primul tau ultra maraton, este foarte usor sa te lasi cuprins total de dorinta de a iti indeplini obiectivul si sa uiti ca alergarea trebuie sa fie un lucru care-ti face placere si care iti aduce bucurie. Daca tot ce faci este sa te concentrezi asupra scopului pentru care te antrenezi si sa evaluezi in permanenta importanta fiecarui antrenament in parte, alergatul inceteaza sa mai fie o bucurie si devine rapid o povara. Asadar nu te teme sa redescoperi bucuria de alerga daca antrenamentele incep sa para o corvoada. Poti incerca sa faci alergi pe o ruta noua, sa iti cumperi un gadget nou de alergare, sa downloadezi o aplicatie noua, sa alergi fara ceas, timpi sau distanta, poti incerca orice te ajuta si iti readuce aproape alergarea de dragul alergarii.

Importanta programului de pregatire nu sta in fiecare andrenament in parte, sau in fiecare alergare lunga. Constanta este componenta esentiala. Asa ca o alergare mai distractiva sau care nu e tocmai conforma cu programul, nu iti va aduce un impact negativ asupra nivelului de fitness si nici nu iti va pune in pericol obiectivul ci din contra. Tot vei alerga si in plus vei fi si bucuros ca o faci.

Aminteste-ti obiectivele in momentele cheie

Daca iti vei reaminti de obiectivul ambitios pentru care te pregatesti atunci cand antrenamentele sunt mai dificile si mai monotone, acest lucru poate reprezenta exact picatura care umble paharul si te trimite la alergat. Daca ai probleme in a iti mentine motivatia, fa in asa fel incat sa-ti amintesti de obiectiv in locurile si momentele in care ai cele mai grele obstacole de trecut. Spre exemplu daca alergi dupa ce pleci de la locul de munca, pune-ti pe bordul de la masina ceva care-ti aminteste de obiectivul pentru care te antrenezi. In felul acesta cand esti tentat sa conduci spre casa, vei gasi taria sa virezi spre sala. Sau pune-ti ceva care-ti aduce aminte de obiectiv langa usa de la casa, ca sa-ti sara in ochi si sa te faca sa te intrebi cat de mult iti doresti de fapt sa-ti atingi obiectivul. Daca astfel de lucruri nu te motiveaza, atunci ai nevoie de un nou obiectiv.

O astfel de modalitate este foarte eficienta pentru alergatorii motivati de obiective si care au nevoie doar de o mica aducere aminte in momentele cheie ca sa-i mentina pe traseu. Trebuie insa sa-ti amintesti ca nu esti cu nimic mai prejos daca ai momente in care nu-ti vine sa te tii de programul de antrenament. Chiar si alergatorii de elita trec prin momente in care motivatia ii ocoleste. Important este insa sa gasesti modalitati de a scurta aceste perioade sau de a trece peste ele cat mai usor. Spor la alergat!


One Comment

  1. Pingback: Echipamentul esential pentru un alergator – travelmotion.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.