- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
Yiannis Kouros sau urmasul lui Fidipide
- Updated: May 22, 2014
Legenda lui Fidipide
Acum mai bine de 2500 de ani, un mesager atenian pe numele sau Fidipide, a plecat in fuga pentru a cere in numele Atenei, ajutorul Spartei, in batalia de la Marathon impotriva armatelor Imperiului Persan. Herodot a notat in cronicile sale ca Fidipide a ajuns in Sparta a doua zi dupa plecarea sa din Atena. Aceste fapte sunt inca disputate de istorici astfel incat nu se stie sigur daca relatarea este adevarata, insa aceasta poveste a reusit sa inspire foarte multa lume.
Fidipide este acelasi mesager-alergator despre care se spune ca a parcurs si distanta dintre Marathon si Atena pentru a da de veste despre victoria grecilor impotriva persilor. Ajuns la Atena a rostit cuvintele “Am invins”, apoi s-a prabusit din picioare si a murit. Povestea sa l-a inspirat pe Pierre de Coubertin, parintele Jocurilor Olimpice moderne si a dat nastere probei de maraton.
Spartathlon
Spartathlon-ul este una dintre cele mai frumoase curse de ultra-maraton din lume. Cu o lungime de 245 de kilometri, se desfasoara intre Atena si Sparta, incercand sa urmeze traseul lui Fidipide de acum doua milenii si jumatate. Prima editie s-a desfasurat in 1983 si la start s-au aflat o femeie si 44 de barbati, printre ei gasindu-se si cei mai mari campioni si castigatori de ultra-maratoane de la acel moment.
Yiannis Kouros, un grec de 27 ani nascut la Tripoli, in Arcadia, a luat si el startul cu speranta de a termina cursa ca cel mai bine clasat dintre atletii greci. Avand in vedere ca in grupul de alergatori se gaseau castigatori de curse de 6 zile, curse de 24 de ore, de 48 de ore si intreceri pe distante de 200 de km, speranta sa de a castiga Spartathlonul era minima. Si la inceput se parea ca favoritii vor avea castig de cauza. La Megara insa, un oras situat la aproximativ 42 de km de Atena – adica dupa aproximativ un maraton, Yiannis a trecut in fruntea plutonului de alergatori si a continuat sa conduca cursa pana in Sparta.
Prima problema a fost aceea ca planul organizatorilor a fost dat complet peste cap. Toate estimarile aratau ca posibilul castigator avea sa ajunga la Sparta in jurul orei 10 dimineata. Yiannis al nostru a ajuns la 4:50! Primarul, episcopul, fetele ce trebuiau sa participe la festivitati, presa, toata lumea a trebuit sa se trezeasca cu noaptea in cap. N-a mai fost timp de pregatiri, festivitatile s-au desfasurat pe intuneric, pentru ca urmasul lui Fidipide era mult mai rapid decat isi putuse cineva inchipui. Organizatorii englezi ai cursei au considerat imposibil pentru un om ceea ce tocmai facuse Yiannis si chiar au refuzat sa-i inmaneze cupa.
A doua problema a fost ca Yiannis Kouros a intrat in lumea ultra maratoanelor si a doborat toate recordurile imaginabile. Anul urmator la Spartathlon, in 1984, a ajuns si mai repede, stabilind recordul cursei, care rezista si astazi. Primarul a ales sa nu se mai culce deloc in noaptea aia, ba chiar l-a asteptat la granita dintre provinciile Arcadia si Lakonia intr-o masina, si l-a insotit pe ultimii 30 de kilometri ai cursei. In total Yiannis a doborat peste 150 de recorduri mondiale si in prezent detine mai toate recordurile de la 100 la 1000 de mile si de la 24 de ore la 6 zile. A participat la patru Spartathloane si le-a castigat pe toate patru, detinand si cele mai bune patru performante ale cursei.
Legenda lui Fidipide mai spune ca acesta a alergat de la Atena la Sparta pentru a cere ajutor spartanilor insa acestia din urma au refuzat. Mesagerul a trebuit sa alerge inapoi spre Atena pentru a duce vestea. In 2005, pentru ca treaba sa fie treaba, Yiannis Kouros, inspirat de predecesorul sau legendar, a decis sa alerge intregul traseu parcurs de Fidipide: Atena – Sparta… si retur.
Ultramaratonul Sydney Melbourne
Yiannis Kouros mai are si alte ispravi demne de povestit nepotilor. Cand a alergat la Ultra-maratonul Sydney-Melbourne, o cursa nimicitoare de 1011 km, a ajuns la linia de finish cu 24 de ore inaintea locului al doilea. Anul urmator toti i-au copiat programul de antrenament si dieta si a castigat cu 28 de ore avans. Al treilea an au zis ca daca tot castiga la distante asa de mari se pierde interesul publicului fata de cursa. Asa ca au decis sa dea 12 ore avans celorlalti concurenti. Cu 150 de km inainte de finish ii depasise deja pe toti.