travelmotion.ro

Fauja Singh, maratonistul centenar

Fauja Singh - maratonistul centenar

Varsta conteaza doar la vinuri si brânzeturi…

S-a apucat de alergat pentru prima data in urma cu 14 ani. Intre timp a terminat noua maratoane si alte cateva curse pe distante mai scurte. Dupa o cursa de 10 km ce s-a desfasurat la Hong Kong in februarie 2013, a decis sa se retraga. Adica nu mai ia startul in intreceri oficiale, insa mai face jogging prin Londra, acolo unde locuieste. Nu are decat 103 ani si recunoaste ca trupul lui nu mai este atat de puternic ca la 89 de ani, atunci cand s-a apucat de alergat…

Fauja Singh spune ca alergarea l-a ajutat sa treaca mai usor peste suferinta cauzata de pierderea fiului si a sotiei. In momentul in care cei mai multi oameni in varsta isi pierd pofta de a mai trai, el a ales sa inceapa o noua viata. A fost modalitatea prin care a reusit sa isi regaseasca zambetul, bucuria de a trai si inca mai vede benificiile celor 14 ani de alergare. Si cel mai important este ca nu se simte inca batran!

Detine recordul de cel mai in varsta om care a terminat un maraton, reusind sa treaca linia de finish la Toronto Waterfront Marathon cand avea 100 de ani. In 2003, pe cand avea 92 de ani a terminat Maratonul de la Toronto in 5:40:04! Cei de la Adidas nu au avut ce face si l-au inclus in campania lor numita “Impossible is nothing”, alaturi de David Backham. Pe afisul cu Fauja Singh scria “6:54 la 89 de ani. 5:40 la 92 de ani. Kenyenii ar face bine sa aiba grija cand ajunge la 100.” 🙂

De cand a renuntat la a mai participa la competitii a fost in Australia, Las Vegas, Dubai, si prin Danemarca, Elvetia sau Luxemburg. La Bournemouth Marathon a fost vedeta care a dat startul cursei de copii. Apoi a fost invitat la Washington pentru a primi o distinctie si la New Dehli pentru a participa la festivitatile unei alte intreceri sportive. Inainte, a luat ceaiul cu Regina Elisabeta a II-a pe care o vede ca fiind o femeie puternica si a alergat purtand torta olimpica pe traseul ei pentru Jocurile din 2012. Considera ca atata vreme cat lumea inca isi mai aminteste de el, mai are cate ceva de facut pe acest pamant.

La cei 103 ani este inca foarte activ si se considera intr-o forma mult mai buna decat oamenii lenesi pe care spune ca ii vede cu ochiul liber cum se deterioreaza. Stie ca viata activa este cel mai bun medicament si vrea sa continue tratamentul. Isi iubeste pantofii de alergare si nu isi poate inchipui viata fara ei!

“Intr-o zi voi alerga iar pamantul ma va revendica si va fi ceva divin. Cum iti poate fi teama de asa ceva? Insa ziua aceea… mai are putin de asteptat!” – Fauja Singh, maratonistul centenar.

fauja-singh-imposibilul-este-posibil

Fauja Singh – Imposibilul este posibil

Fauja Singh la Toronto

Fauja Singh la Toronto


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.