- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
Garmin Forerunner 735 XT – Review
- Updated: August 3, 2016
Garmin Forerunner 735 XT este primul ceas multisport pe care il am, asa ca nu sunt tocmai o autoritate in domeniul acestui tip de gadget-uri. L-am folosit insa pentru aproape doua luni si cred ca mi-am format o parere destul buna despre plusurile si minusurile lui, astfel incat sa ii pot face un review pertinent.
In primul rand trebuie sa mentionez ca este un ceas de triatlon. Nu este un ceas care se preteaza doar pentru alergare. Daca esti alergator si doresti doar sa ai un ceas pentru alergare, exista sigur alternative mai ieftine si la fel de bune.
Garmin Forerunner 735 XT – Inot
Pentru inot l-am folosit atat la bazin cat si in ‘open water’. Inainte de Garmin Forerunner 735 XT, pentru bazin foloseam ceasul de inot Poolmate, de care am fost foarte multumit. Principala functie a lui Forerunner 735 pe care o folosesc, la fel ca la Poolmate, este aceea de a numara bazinele. Poolmate era foarte exact in aceasta privinta. Forerunner a dat gres in doua randuri. La un antrenament mi-a masurat 2000 de metri insa dupa ce am analizat datele am vazut ca facusem 1950 de metri. Bazinul unde merg eu are 25 de metri, deci a numarat in doua randuri, o lungime de bazin ca fiind de fapt doua. Si evident timpul pe suta de metri in care a masurat gresit nu a fost deloc realist. Era aproape de un record mondial la fete, in conditiile in care eu sunt un inotator jalnic. A mai gresit o data la o tura de 1000 de metri, unde am terminat mia pe partea opusa a bazinului. Deci in aceasta situatie, a gresit cu 25 de metri. Trebuie sa mentionez ca in ziua urmatoare ultimei masuratori cu probleme, am primit un update de firmware care mentiona ca a fost imbunatatit algoritmul pentru inot. Ulterior, l-am folosit de 10-15 ori, la ture intre 500 si 2500 de metri si nu am mai sesizat probleme. Acesta ar fi singurul minus pe care il pot mentiona legat de inot; si se pare ca a fost corectat de un update.
Ce are in plus Forerruner 735 XT fata de Poolmate este ca ofera posibilitatea de a seta alerte la o anumita distanta. Acest lucru il gasesc foarte util. Eu spre exemplu am pus ceasul sa vibreze la 500 de metri, ceea ce imi permite sa stiu cam cat mai am din antrenament fara sa ma uit la ceas. Ecranul este suficient de mare, usor de citit sub apa si se poate customiza ce fel de informatii sa arate. Poti pune si indicatori multipli pe un singur ecran (pana la patru), sau poti adauga mai multe ecrane in ordinea dorita. Iti poti crea si antrenamente combinate de inot (cu incalzire, diferite stiluri de inot si distante sau durate pentru fiecare segment).
Functia de Optical Heart Rate nu funtioneaza in apa. Cei care vor sa se antreneze pe baza de puls trebuie sa cumpere bundle-ul de triathlon, care include doua centuri pentru monitorizarea pulsului. In ‘open water’ l-am folosit la Ironman 70.3 Budapesta si a fost surprinzator de exact. Organizatorii au masurat 1900 de metri, iar ceasul meu a inregistrat 1955 de metri, ceea ce e normal avand in vedere ca am inotat mai pe exterior.
Garmin Forerunner 735 XT – Bicicleta
Nu am folosit ceasul pe home trainer, ci doar la plimbari cu bicicleta pe afara. Nu am senzor de viteza si nici de cadenta compatibil. Forerunner 735 XT masoara distanta si viteza prin senzorul GPS. In opinia mea este destul de exact. Am senzatia totusi ca apar erori atunci cand opresc si pornesc foarte des insa nu sunt inca sigur. Am si un vitezometru cu magnet pe roata care a inregistrat mereu cu 2-300 de metri mai mult la ture de 100 de km. Per total diferentele mi se par acceptabile.
Ceasul e destul de greu de urmarit pe bicicleta. Probabil si mai greu cu aerobar. Nu exista vreun sistem de montare pe ghidon, insa personal nu vad o problema in acest lucru. Forerunner 735 XT nu are barometru insa ofera informatii despre altitudine bazate pe senzorul GPS. Probabil si acestea sunt mai inexacte insa majoritatea aplicatiilor ar trebui sa poata ajusta erorile in functie de harti.
Garmin Forerunner 735 XT – Alergare
Pentru alergat am folosit ceasul cel mai mult si pot spune ca e tot ce trebuie sa fie si chiar mai mult. Este usor, ecranul mare, usor de citit. Face pre-cache la sateliti cand este conectat la telefon asa ca atunci cand incep alergarea isi ia semnal imediat. Senzorul optic pentru puls este interesant, mai ales pentru mine care nu prea ma dau in vant dupa alergarea cu banda de puls. Am avut la un ceas de alergare Polar si am folosit-o de cateva ori. Cred ca senzorul optic e si el mai inexact decat o banda, insa pentru cei ca mine e mai bun decat deloc. Sincronizarea cu Strava merge perfect. Cu Runkeeper am avut probleme pentru ca sincroniza turele de bicicleta ca alergari. Problema este insa la Runkeeper si am remediat-o cu Tapiriik.
Cum ziceam mai sus, l-am folosit si la un Ironman 70.3 si a fost perfect. Trecerea in tranzitii si intre sporturi se face foarte usor. Am oprit bluetooth pe timpul cursei si bateria a ajuns cam la jumatate dupa sase ore de folosire.
Alte aplicatii, functii si widget-uri
Forerunner 735 XT monitorizeaza si calitatea somnului, numara pasii si are cateva functii de smart watch. Poate fi legat cu telefonul prin bluetooth si ofera alerte cand primesti mailuri, mesaje, apeluri, etc. Nu este insa foarte stabil. Dupa un timp alertele pur si simplu nu mai apar pe ceas si nu am reusit sa inteleg de ce. Dupa un timp incep sa mearga iar. Sincronizeaza si calendarul, vremea si ofera o estimare a caloriilor consumate in ziua curenta. Atunci cand calatoresti, ora se actualizeaza automat. Vine cu Strava Suffer Score instalat – un indicator bazat pe inregistrarile de puls care iti arata cat de intens a fost un antrenament pentru tine. Daca ai Strava Premium poti vedea acest indicator si in contul de Strava. Are si posibilitatea de a estima VO2 Max pentru alergare si ciclism. Pentru ciclism este nevoie de banda de puls. La alergare il estimeaza fara banda, insa pare ca o face gresit. Pe baza valorii VO2 Max funtioneaza si Race Predictor care este foarte departe de realitate. Mie imi arata 3:07:24 pentru maraton desi cel mai bun timp al meu a fost de peste 3:45. Mai poate calcula Lactate Threshold (cu banda) si Functional Threshold Power. Are si un Recovery Advisor care iti spune cate ore de repaos sunt necesare dupa un antrenament. Are si o serie functii de navigatie cum ar fi Back to start sau rute favorite.
Despre baterie pot spune ca tine destul. Si daca il mai legi la laptop din cand in cand, se incarca imediat. In cele doua luni de cand il am, cred ca l-am incarcat doar o data programat, inainte de Ironman 70.3. Am citit pareri care ziceau ca bateria nu duce pentru un Ironman intreg daca iti ia peste 12-13 ore sa ajungi la finish. Tind sa cred. Posibil sa se poata optimiza, daca opresti diferite functii insa si specificatiile de la Garmin zic ca tine maxim 14 ore cu GPS activat.
In concluzie, pot spune ca Forerunner 735 XT este un ceas multisport excelent. Sunt multumit de el, desi are cateva lucruri care ar putea fi mai bune. In acelasi timp sunt sigur ca o parte din minusurile pe care le-am depistat eu, pot fi chiar deranjante pentru altii. Si pentru ca iarna nu e chiar asa departe, intentionez sa imi iau si senzor de viteza si cadenta pentru bicicleta si un footpod pentru alergare, ca sa pot folosi ceasul pe home trainer si pe banda de alergare.
Daca ai intrebari nu ezita sa lasi un mesaj si daca stiu promit ca voi raspunde 🙂