travelmotion.ro

5 motive pentru care alergatul te face fericit

Poti intreba pe oricine de ce alearga si iti va raspunde pe nerasuflate ca alergarea ii imbunatateste viata si il face mai fericit. Suna ciudat ca alergarea, un sport care implica mult efort, te poate face mai fericit. De fapt exista si cateva motive pentru care se intampla acest lucru.

1. Este un lucru stiut ca exercitiile fizice, inclusiv alergarea, ajuta creierul sa elibereze endorfine. Endorfinele sunt niste neurotransmitatori (impreuna cu serotonina si dopamina) care au efectele unui adevarat drog natural. Din punct de vedere chimic, endorfinele sunt proteine complexe ce au scopul de a suprima durerea de orice fel. Acestea fac orice om mai plin de energie, mai ancorat in realitate si chiar mai fericit. Endorfinele se pot elibera in timpul alergarii, dupa sau chiar in ambele momente si pot fi privite ca o supradoza de fericire. Aproape orice alergator are o stare de bine dupa alergare si cei mai multi dintre alergatori vor fi de acord ca starea lor generala tinde sa fie mai proasta atunci cand nu pot alerga o perioada indelungata.

2. Alergarea te ajuta sa iti imbunatatesti forma fizica, care la randul ei te face sa te simti mai puternic si mai capabil sa te confrunti cu provocarile care-ti apar in viata de zi cu zi. Fiind intr-o forma fizica buna, nu te ajuta doar din punct de vedere fizic ci si mental. Alergarea te face sa te simti mai puternic, ceea ce duce la o stare generala de fericire ceva mai pregnanta.

3. Alergarea si intrecerile de alergare (maratoanele, semi-maratoanele, alergarile montane sau crosurile) iti permit sa-ti stabilesti niste obiective. Oamenii in general sunt mai fericiti atunci cand isi canalizeaza eforturile catre un scop definit, chiar daca il ating sau nu. Simplul gest de a stabili un scop si tentativele de a il atinge, sunt lucruri care declanseaza o stare de fericire. Atingerea unui scop este un lucru foarte bun desigur, insa drumul spre acel obiectiv este cel care genereaza cele mai multe bucurii.

4. Desi alergarea este un sport individual, comunitatea de alergatori este de cele mai multe ori un grup foarte sociabil. Poate parea un lucru contradictoriu insa practicantii acestui sport stiu ca alergatorii sunt alaturi unii de ceilalti si pasiunea comuna ii face sa socializeze. Alergarea cu prietenii sau cu un grup de alergare este pentru multi alergatori o modalitate foarte placuta de socializare. Oamenii sunt in general mai fericiti (in special femeile) atunci cand resimt legaturi sociale puternice. Asta nu inseamna neaparat ca alergatorii au toti nevoie de un grup extins de alti alergatori, ci mai degraba o mana de prieteni alergatori este de ajuns sa ii faca sa se simta mai conectati social si ca atare mai fericiti.

5. Un alt motiv pentru care alergarea te face mai fericit, este ca practicarea acesteia iti imbunatateste respectul de sine. Toate motivele de mai sus contribuie si ele din plin la cresterea respectului de sine. Iar stima de sine duce la un grad mai mare de fericire. Sunt foarte rare, daca nu inexistente, situatiile in care oamenii ce nu se simt bine in propria piele, pot fi fericiti. Asa ca pune-ti pantofii de alergare in picioare si iesi la o tura! Fericirea te asteapta dincolo de usa! 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.