- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
A murit Ed Whitlock
- Updated: March 20, 2017
Ed Whitlock, o adevarata legenda a maratonului in randul seniorilor, a murit pe 13 martie 2017 nu departe de casa sa din Ontario, la varsta de 86 de ani. Familia a mentionat drept cauza a mortii un cancer de prostata.
In anul 2003, pe cand avea 72 de ani, Whitlock a devenit primul om cu varsta de peste 70 de ani care a alergat un maraton sub 3 ore, cu un timp de 2:59:10 la Toronto Waterfront Marathon. Un an mai tarziu, la 73 de ani, a alergat intr-un timp de 2:54:49. In anii urmatori, Whitlock a stabilit noi recorduri pentru grupele de varsta 70+, 75+, 80+ si 85+ pe distante de la 1500 de metri pana la maraton. Anul trecut in octombrie, la varsta de 85 de ani a alergat in 3:56:33 la Toronto, devenind prima persoana din aceasta categorie de varsta care a batut bariera de 4:00 ore si in acelasi timp a reusit sa doboare fostul record cu peste 28 de minute.
Intrebat despre stilul sau de viata si despre care ar putea fi secretul longevitatii sale altetice, Ed Whitlock a uimit toata lumea. A dezvaluit ca se antreneaza intr-un cimitir din apropierea casei, pe o tura nu mai lunga de 5 minute. Antrenamentele sale se rezumau exclusiv la alergare, insa durau ore intregi. Inainte de maratonul in 2:54 de la varsta de 73 de ani, Ed a marturisit ca a facut mai multe alergari de 3 ore in fiecare saptamana. Chiar daca le-ar face intr-un ritm foarte lent, acestea ar ajunge sa insumeze peste 150 de km pe saptamana. In tentativa sa de a bate 4 ore la Toronto, in toamna trecuta, Whitlock a inceput sa faca antrenamente de 4 ore.
Ed Whitlock obisnuia sa sfideze normalitatea, in special pentru alergatorii mai in varsta, si atunci cand venea vorba de activitatile adiacente alergarii. Acesta nu facea stretching, antrenamente de forta sau cross training. Nu urma niciun fel de dieta speciala, alta decat aceea de a manca suficient pentru a isi mentine greutatea cat de cat ridicata. Atunci cand se accidenta, nu urma niciun tratament special. Pur si simplu se oprea din antrenamente si le relua atunci cand se simtea din nou in plenitudinea fortelor. Whitlock alerga mai mereu in pantofi vechi de alergare; a marturisit ca incaltarile in care a coborat sub 4:00 la Toronto aveau nu mai putin de 15 ani vechime.
Ed, pe langa faptul ca a rescris aproape toate recordurile la categoriile de varsta de peste 70 de ani, a schimbat in acelasi timp pentru totdeauna conceptiile multora dintre noi despre anduranta si de performantele de care corpul uman este capabil la varste inaintate.