travelmotion.ro

Maratonul de la Boston, dupa 50 de ani

Acum 50 de ani, K.V. Switzer s-a inscris si a alergat Maratonul de la Boston. Pe 17 aprilie 2017 ea a alergat din nou in aceasta cursa la varsta de 70 de ani.

Maratonul alergat de Katherine Switzer in 1967 a intrat in istorie pentru ca a fost prima femeie care a terminat in mod oficial aceasta cursa destinata exclusiv barbatilor. Numele sub care s-a inregistrat, K.V. Switzer, a ascuns faptul ca participantul era femeie. Cursa a avut un impact mult mai mare decat o simpla nota de subsol in cartile de istorie a atletismului, datorita faptului ca un oficial a incercat sa o opreasca si sa o scoata de pe traseu dupa numai cativa kilometri.

Acum 10 ani, Switzer a scris un eseu pentru NY Times in care nota: “In acele vremuri, maratonul era o cursa a barbatilor; femeile erau considerate prea fragile pentru a alerga o astfel de cursa. Insa eu ma antrenasem si eram increzatoare in fortele mele. Cu toate acestea a fost nevoie de un placaj din partea prietenului meu pentru a ma apara de oficialul care a incercat sa ma scoata de pe traseu”. Switzer a terminat cursa de acum 50 de ani in 4 ore si 20 de minute. Anul acesta, a fost doar putin mai lenta terminand in 4:44:31.

Femeile au fost acceptate in mod oficial printre participantii cursei de la Boston abia in 1972.

Cursele feminine de maraton au crescut incet, fiind acceptate la Olimpiada abia in 1984 insa au castigat mereu in popularitate cu ajutorul unor legende ca Grete Waitz, prima femeie care a alergat sub 2:30, castigatoare de 9 ori a Maratonului de la New York. Astazi, mai mult de jumatate dintre participantii la cursele de maraton din Statele Unite sunt femei.

In acelasi eseu de acum 10 ani, Katherine Switzer mai nota: “In 1967 putini ar fi crezut ca participarea la cursele de maraton va atrage candva milioane de femei”. De-a lungul anilor Switzer a terminat peste 30 de maratoane, castigand chiar maratonul de la New York in 1974, cu timpul de 3:07.29. A fost si comentator TV si de asemenea a fondat un grup de alergare pentru femei numit “261 Fearless”, numele provenind de la numarul pe care l-a purtat la Boston in 1967.

Switzer nu a mai participat la Boston din 1967 pana ieri, cand a inceput cursa purtand acelasi numar ca acum 50 de ani. Dupa cursa, numarul a fost retras in cinstea sa. Inainte de a lua startul, i-a fost oferita si onoarea de a da startul cursei elitelor feminine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.