- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
Alergatul pe banda
- Updated: May 6, 2014

Alergatul pe banda si alergatul in aer liber sunt forme de a face miscare ce aduc nenumarate beneficii celor care le practica insa daca ar trebui sa le comparam, amandoua au avantaje si dezavantaje. Eu personal prefer alergarea in aer liber, insa nu pot sa nu iau in considerare avantajele pe care alergatul pe banda le ofera. Am incercat sa enumar cateva dintre avantajele alergarii pe banda in randurile de mai jos…
Alergatul pe banda – avantaje
Alergarea pe banda ofera un mediu constant pentru a ne putea mentine in forma. Banda de alergare de la sala sau de acasa (pentru cei care au asa ceva acasa) ofera un mediu constant in care poti face exercitii: temperatura, umiditatea si suprafata pe care alergi ramane aceeasi de fiecare data. Unii pot considera asta un dezavantaj, pentru ca variatiile in conditiile de antrenament pot maximiza efectele antrenamentelor, insa iarna cand afara este viscol, trotuarele sunt pline de maldare de zapada sau noroaie, o banda de alergare poate ajunge sa fie singura solutie de a putea ramane in forma. De ce sa nu o spunem, pentru unii oameni banda de alergare este o modalitate pur si simplu mai comoda de a exersa decat alergarea in aer liber. De asemenea cei care nu au un parc in apropierea casei pot prefera sa alerge la sala decat in noxele masinilor din trafic. Cu alte cuvinte, odata ce te-ai suit pe banda de alergare, impactul factorilor externi asupra antrenamentului tau este minim.
Banda de alergare te ajuta sa-ti mentii viteza dorita in timpul antrenamentelor. O banda de alergare iti permite sa-ti stabilesti intensitatea antrenamentului si sa mentii ritmul pe care ti l-ai propus. In antrenamentele pentru diferite curse acest lucru poate fi extrem de util. La antrenamentele de viteza in aer liber, este usor sa o iei prea repede si apoi sa fii tentat sa incetinesti prea mult. Banda de alergare te poate ajuta sa mentii ritmul atunci cand determinarea ta de a face acest lucru incepe sa paleasca. Pe banda trebuie sa iei o decizie constienta si sa apesi butonul pentru a incetini, pe cand in aer liber poti incetini aproape neconstientizand acest lucru, determinat fiind doar de oboseala.
Alergatul pe banda ofera varietate antrenamentelor tale. Banda de alergare are in general mai multe programe care iti permit sa variezi antrenamentele. Desigur poti face asta si afara, insa nu ai peste tot zone deluroase sau perfect plate. Banda de alergare are in functie de cat de avansata este, o mare varietate de programe axate pe arderea de calorii, pe antrenamentele cardiovasculare si exista desigur modul manual care-ti permite sa iti reglezi antrenamentul dupa propriile criterii.
Alergatul pe banda are un impact mai mic asupra articulatiilor. Atunci cand alergi pe banda articulatiile sunt mai putin solicitate decat atunci cand alergi pe asfalt. Daca alergi in mod constant, includerea unor antrenamente pe banda de alergat printre antrenamentele uzuale efectuate in aer liber poate reduce impactul asupra incheieturilor si articulatiilor. De asemenea daca esti intr-un proces de recuperare dupa o accidentare, banda de alergat iti ofera posibilitatea de a creste gradual intensitatea antrenamentelor, evitand astfel aparitia recidivelor.
Alergatul pe banda iti ofera o privire de ansamblu mai buna asupra antrenamentului. Banda de alergare are posibilitatea de a iti oferi o serie intreaga de informatii privind viteza, distanta sau numarul de calorii pe care le-ai ars in timpul exercitiului. Desi mare parte a acestor informatii pot fi usor puse la indoiala sau pot fi oferite si de un ceas de antrenament, simplul fapt ca pe banda sunt mereu la vedere poate constitui un plus motivational.
Desigur ca exista si dezavantaje ale alergarii pe banda in comparatie cu alergarea in aer liber. De cele mai multe ori ne antrenam pentru curse in aer liber si realitatea de pe sosea sau de pe cararile de munte nu este la fel de plata ca o banda de alergare. Numarul caloriilor arse in alergarea pe banda este mai mic decat cel rezultat in urma unei alergari in aer liber din simplul fapt ca efortul este mai mare in alergarea in aer liber. Cu toate acestea trebuie sa recunosc ca alergarea pe banda are partile ei bune si nu prea se poate sa ne lipsim total de ea.
Tie iti place alergarea pe banda?
Pingback: Intotdeauna pare imposibil pana cand se realizeaza – travelmotion.ro
Pingback: Alergarea pe timp de iarna – travelmotion.ro