travelmotion.ro

Ce nu vreau sa aud despre alergare

Daca te-ai apucat de alergat de ceva vreme, atunci sigur ai printre cunoscuti persoane care pur si simplu nu pot intelege placerea (sau obsesia) ta de a alerga in mod constant. Si in mod inevitabil daca ai alergat mai mult de jumatate de an ai dat si peste persoane atotstiutoare, care nu au alergat niciodata dar care au pareri foarte clare si abordari personale bine fundamentate despre alergarea de anduranta, maratoane, nutritie sportiva si orice subiecte conexe acestui sport. In randurile de mai jos am adunat cateva dintre cele mai enervante, amuzante sau ignorante pareri si intrebari despre subiect, pe care le-am intalnit.

Maratonul are 42.195 km sau 5 km…

X-ulescu afla ca urmeaza sau ca deja ai alergat un maraton, si din dorinta de a isi etala cunostintele vaste despre alergare, sau doar de a face conversatie, abordeaza subiectul intr-un grup mai larg si intreaba: “Si cat de lung e maratonul asta pe care l-ai alergat?”. Personal am fost intrebat de foarte multe ori acest lucru si ma vad nevoit sa repet ca maratonul are tot 42 km si 195 de metri. Insa imi este uneori greu sa gasesc o formulare prin care raspunsul meu sa nu il jigneasca in vreun fel pe celalalt. Din aceiasi categorie face parte si afirmatia: “Am alergat si eu un maraton dar al meu era din acela de 5 km”. In aceasta situatie macar am o iesire si intreb de ce nu a continuat sa alerge.

Castigurile materiale si locul pe podium…

Tocmai ai alergat un maraton, eventual chiar cu un timp bun. Esti fericit si de vreo doua zile povestesti la toata lumea, dar tocmai atunci apare Gigel si arunca intrebarea: “Si? Ai castigat?”. Nu Gigel, n-am castigat, ba chiar am iesit pe locul sapte mii si ceva. Raspunsul il surprinde sincer pe Gigel pentru ca nu poate intelege de ce un om normal la cap, asa cum te considera pana in acel moment, ar participa la o cursa la care nu are nici cea mai mica sansa sa castige. Si ar mai plati si bani pentru asta!

Din aceiasi serie, este si intrebarea: “Cati bani castigi daca iesi pe primul loc?”. Aceasta intrebare vine pe baza unei presupuneri ca te antrenezi pentru un maraton si il mai si alergi doar pentru o suma consistenta. Altfel ce motive ai avea sa alergi daca nu te intorci acasa pe canapea cu un sac de bani? Aceasta intrebare ma dezarmeaza pentru ca nu stiu de unde sa incep cu enumerarea castigurilor pe care le capeti in urma practicarii alergarii si in plus interlocutorul nu este dispus sa le asculte ci vrea doar sa auda o cifra cu cat mai multe zerouri.

Scuzele inutile…

Oamenii pe care ii incearca un mic sentiment de vinovatie pentru viata sedentara pe care o duc, simt nevoia de a se scuza cand afla ca cineva alearga in mod constant. “Am incercat si eu sa alerg o data si nu mi-a placut” sau “As alerga si eu ca tine dar nu imi place sa transpir”. La astfel de afirmatii ma surprind dand din cap si nestiind ce sa zic, incerc sa schimb subiectul cat mai rapid posibil.

Explicatii stiintifice…

Desi nu au mai trecut pe la doctor de ani buni, de frica a ce le-ar putea spune, exista oameni care incearca sa ii convinga pe cei care alearga, ca omul nu a fost “proiectat” sa alerge distante lungi. “Esti tu sigur ca e ok sa alergi 40 de kilometri?” este intrebarea care iese de pe buzele acestora si care nu asteapta raspuns. Daca ar veni de la cineva care alearga 30 de minute pe zi sau se duce la bazin, la sala sau face orice alt sport in mod constant, as fi mai mult decat deschis sa ascult argumentele pentru care omul nu a fost proiectat sa alerge. Insa atunci cand vine de la cineva care petrece 5-6 ore pe zi in fata televizorului nu pot decat sa ma intreb daca omul a fost proiectat sa stea la televizor cu o bere in mana jumatate din timpul pe care nu-l doarme.

Tu ce intrebari sau pareri despre alergare auzi cel mai des si cum reactionezi? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.