travelmotion.ro

Cum te motivezi sa alergi un maraton

Acum mai bine de o saptamana am alergat Maratonul de la Rotterdam unde, contrar asteptarilor am facut un timp bun pentru mine. Inainte de cursa din Rotterdam credeam (si inca mai cred) ca nu m-am antrenat destul, asa ca am zis ca Maratonul din Rotterdam ar trebui sa fie “long run” pentru o alta cursa unde sa-mi propun cu adevarat un timp rapid. Asa ca m-am inscris la Maratonul de la Copenhaga. Cursa din capitala Danemarcei am alergat-o deja in 2013 si pana la Rotterdam, reprezenta inca cel mai rapid maraton al meu. Acum daca in “long run” am facut un timp neasteptat de bun pentru nivelul meu pregatire, a intervinit intrebarea ce sa imi propun pentru Copenhaga? Si mai ales cum sa ma motivez pentru asta?

Gasirea motivatiei pentru urmatoarea provocare este mereu o problema si cred ca nu doar pentru mine ci pentru marea majoritate a alergatorilor. Dupa noua maratoane sunt sigur ca pot sa alerg un maraton. Am alergat deja cateva maratoane sub patru ore, deci stiu ca nu a fost doar o intamplare. Asadar care sa fie urmatoarea provocare? Gasirea motivatiei de a trece linia de sosire in timpul cursei nu imi lipseste. Sau atunci cand imi lipseste nu imi este foarte greu sa o regasesc. Problema este cu pastrarea unui nivel ridicat de motivare in timpul antrenamentelor, zi de zi pana in ziua cursei.

Am incercat astfel sa gasesc cateva modalitati de pastra ridicat nivelul de motivare pentru antrenamentele zilnice, nu neaparat pentru momentele grele din timpul cursei si am gasit astfel trei modalitati de a incerca cel putin sa gasesc motivatia atat de necesara.

Vizualizarea alergatorului ce iti propui sa devii.

Cateva minute pe zi rezervate pentru relaxare si pentru a te gandi cu adevarat la genul de alergator ce iti doresti sa devii, pot reprezenta un ajutor important in gasirea motivatiei pentru a respecta programele de antrenament. Imagineaza-ti ca alergi un maraton perfect sau ca reusesti sa treci de un antrenament foarte dificil. Incearca sa creezi in minte imaginea alergatorului puternic ce iti doresti sa devii si astfel vei intelege si de ce anume este nevoie pentru a transforma acel gand in realitate.

Accentuarea ideilor pozitive.

Repeta-ti in fiecare zi idei pozitive despre felul de alergator ce iti propui sa devii. Mintea noastra lucreaza in prezent asa ca daca ii vei repeta ca esti un alergator de maraton, unul ce termina maratoane intr-un anumit timp, chiar daca inca nu ai alergat un maraton, ea va incepe sa lucreze la transformaea acelui gand pozitiv in realitate. Poti accentua aceste ganduri pozitive prin amplasarea unei brosuri de la maratonul pentru care te antrenezi sau a unui citat motivant, intr-un loc foarte vizibil cum ar fi langa oglinda din baie sau pe biroul de la locul de munca.

Inhibarea gandurilor negative.

Pe parcursul unui antrenament mai lung, pe durata unui program de antrenament, sau chiar in timpul unei curse, in minte ni se strecoara tot felul de ganduri menite sa ne descurajeze de la indeplinirea obiectivelor propuse. Este foarte important sa inhibi aceste ganduri inca din start si sa le inlocuiesti cu unele pozitive. Spre exemplu este foarte posibil ca evenimente din viata de zi cu zi sa interfereze cu antrenamentele si astfel sa ratezi o saptamana sau doua de alergari pentru ca mai apoi sa te descurajeze acest lucru complet. Daca te gandesti ca antrenamentele ratate iti vor afecta performanta si ca practic poti inceta complet pregatirea pentru ca nu mai ai nicio sansa sa te pregatesti pentru cursa cum ti-ai propus, atunci este important sa inlocuiesti acest gand cu unul pozitiv cum ar fi incurajarile pe care le vei primi pe ultimii kilometri ai unui maraton inainte de a trece linia de finish.

Am observat ca filmuletele motivationale ajuta si ele intr-o oarecare masura insa nu pot suplini complet lipsa motivatiei. Citatele motivationale, exemplele pe care ni le ofera alti alergatori sau cartile inspirationale sunt si ele de folos insa ajuta doar la regasirea motivatiei daca aceasta exista pierduta pe undeva. Astfel de lucruri nu pot suplini lipsa dorintei de a ne antrena, pot doar oferi imboldul care uneori lipseste. Revenind la Maratonul de la Copenhaga imi voi propune deocamdata sa ma bucur de cursa si sa revad locuri frumoase. Spor la alergat!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.