travelmotion.ro

Maratonul de la Roma – jurnal de cursa

Primul maraton din 2014 la care am participat a fost cel de la Roma. Mai in gluma mai in serios, pot spune ca in orasul celor sapte coline am reusit sa ma pot lauda cu sapte maratoane in sapte capitale. Pe lista de start s-au aflat peste 19.000 de participanti, ceea ce a reprezentat un record pentru competitie. Romanii au contribuit si ei din plin la doborarea acestui record de participare, venind sa alerge in cetatea eterna in numar foarte mare – nu am o cifra exacta insa la cati am intalnit eu, as aprecia ca au fost undeva spre 200.

In 2014 maratonul din Roma a sarbatorit a 20-a sa editie. A fost prima mea participare insa pot spune cu sufletul deschis ca m-as duce si la editia cu numarul 40 si cu putin noroc poate si la cea cu numarul 60 din mai multe motive pe care voi incerca sa le surprind in randurile de mai jos.

Maraton Low Cost

Am ajuns la Roma vineri seara cu un zbor al companiei BlueAir si m-am cazat la un hotel de patru stele (Hotel Saint Paul) aflat destul de aproape de linia de metrou care duce atat la Sports Expo cat si la locul de start al maratonului. Biletul de avion a fost 79.77 € (360 RON) iar cazarea m-a costat 87.00 € (430 RON), la care s-au mai adaugat 9.00 €, taxa de turist. Asadar, cu rezervari facute din timp am platit pentru drum si cazare 4* trei nopti cu mic dejun inclus undeva in jur de 800 RON. La acesti bani s-a mai adaugat taxa de participare la maraton in valoare de 60.00 € si banii cheltuiti pe acolo. Pot spune deci ca Roma poate fi un maraton mare cu costuri mici.

Sports Expo

Marathon Village, asa cum l-au numit organizatorii se deschidea la 10:00. Eu am ajuns putin dupa ora 11:00 si asteptarile mi-au fost confirmate; o multime de expozanti cu produse de alergare, reprezentanti ai altor maratoane din Europa, agitatie, muzica si multa lume. Mi-am luat imediat sacul cu kit-ul de participare, m-am plimbat putin printre stand-uri si am inceput sa remarc cat de multi romani vor participa la maratonul de la Roma. Am mers si la pasta party unde pentru cinci euro primeai o portie de paste si o sticla de apa. Ce am apreciat aici a fost ca organizatorii s-au gandit si la vegetarieni, existand un sortiment de paste fara carne sau branzeturi. Yummy!

Traseul

Traseul dintr-o singura tura, cu startul de langa Coloseum, Arcul lui Constantin si Forumul Roman, te poarta pe langa Circo Maximo, Vatican, Piazza del Popolo sau Piazza Navona si in general pe strazile Romei care sunt impanzite de cladiri cu o arhitectura intr-adevar deosebita. In general urmeaza cursul raului Tibru fiind de altfel, cu mici exceptii, destul de plat. Intr-un cuvant este un traseu superb.

Cu puncte de hidratare la fiecare 5 km, pot spune ca nu am suferit deloc de sete, mai ales ca vremea a fost ideala pentru alergare. Intre punctele de hidratare au existat si puncte cu bureti care au fost si ele folosite din plin desi n-a fost cald deloc si chiar pe alocuri a mai si plouat. Organizatorii si sponsorii au asigurat destula apa si izotonic pentru toata lumea; eu personal nu am ajuns niciodata la un punct de hidratare unde sa nu gasesc ceva de baut, banane, portocale, zahar si alte alimente menite sa ofere energie alergatorilor.

Asadar, din punct de vedere organizatoric, pot spune ca nu am cum sa gasesc cusur. Am participat si la alte maratoane cu traditie si prestigiu ce au fost organizate foarte bine, deci pot spune ca am niste puncte de reper solide in aceasta privinta.

Maratonul de la Roma si-a desemnat adevaratul castigator.

Un amanunt interesant este ca sectiunea destinata persoanelor cu disabilitati a fost castigata pentru a patra oara consecutiv de Alex Zanardi. Fostul pilot de Formula 1 si-a pierdut ambele picioare in urma unui accident suferit intr-o cursa de Indy Car in 2001. Dupa o perioada de recuperare acesta a revenit in cursele de masini pentru ca mai apoi sa inceapa sa concureze in cursele de maraton pentru persoane cu handicap. A castigat maratonul de la New York la categoria sa si in 2012 a iesit dublu campion olimpic la Jocurile Paralimpice de la Londra. Spiritul de invingator de care a dat dovada este parca desprins din filme; Alex Zanardi la 47 de ani reprezinta o adevarata inspiratie pentru milioane de oameni din toata lumea prin faptul ca a reusit sa treaca peste o tragedie imensa cu capul sus si barbia inainte.


3 Comments

  1. Pingback: Descult prin istorie – Travel Motion

  2. Pingback: Pregatirea pentru MIB – travelmotion.ro

  3. Pingback: Ahile si Semimaratonul Intetnational Bucuresti – travelmotion.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.