travelmotion.ro

Top maratoane pentru care merita sa calatoresti

Daca tot te decizi sa alergi un maraton ai putea foarte bine sa o faci in alt oras, in alta tara sau chiar pe un alt continent. Maratoanele au devenit motiv de calatorie pentru pasionatii de alergare sau pentru cei care isi propun pur si simplu sa faca un lucru considerat de multi imposibil. Eu unul am alergat primul meu maraton la Stockholm, si desi am avut parte de o vreme groaznica, pot spune cu mana pe inima ca a fost o experienta foarte frumoasa de care imi voi aminti mereu cu placere. In randurile de mai jos am intocmit un top al maratoanelor pentru care consider ca merita sa calatoresti.

Maratonul de la Londra se vrea un maraton pentru tot omul, desi este destul de greu sa prinzi un loc prin tragere la sorti din cauza numarului foarte mare de inscrisi. Traseul porneste din Greenwich Park si se termina langa St James’s Park, pe celebra strada The Mall. Intre start si finish alergatorii trec pe langa multe dintre obiectivele turistice si istorice ale orasului si desi este destul de intortocheat traseul maratonului de la Londra nu are o diferenta de nivel notabila, ceea ce il face destul de rapid.

Pro: Ultimii kilometri prin Embankment, pe langa Sediul Parlamentului si Buckingham Palace.
Contra: Strazile inguste din Isle of Dogs si curba din Docklands.
Ai grija la: portiunea de piatra cubica de langa Turnul Londrei.

Maratonul de la Berlin si-a stabilit in ultimii ani o pozitie solida intre cele mai rapide curse din lume prin doua recorduri mondiale consecutive. Organizarea fara cusur si un traseu care ii poarta pe alergatori atat prin Berlinul de Est cat si prin cel de Vest, sunt alte doua dintre motivele pentru care merita sa alergati la Berlin. Cu doua mici exceptii, traseul este aproape complet plat avand si portiuni foarte lungi fara curbe, ceea ce ii atrage pe cei dornici sa-si doboare recordurile personale.

Pro: Trecerea pe sub poarta Brandenburg
Contra: Suport scazut din partea publicului in Berlinul de Est
Ai grija la: startul destul de greoi

Maratonul de la New York se poate prezenta drept unul dintre cele mai populare maratoane cu o participare larga din foarte multe tari. Este evenimentul la care cred ca orice alergator ar trebui sa participe macar o data in viata, asta daca are sansa sa fie tras la sorti. Eu unul am fost deja refuzat trei ani la rand. Traseul pleaca din Staten Island si ofera o adevarata calatorie culturala prin cele cinci cartiere spre finish-ul din Central Park. New York este maratonul de referinta intre maratoanele organizate in orase mari.

Pro: Incurajarile multimii din Manhattan
Contra: Taxa de inscriere foarte mare si hoteluri scumpe
Ai grija la: inbulzeala de la primele puncte de alimentare

Maratonul de la Stockholm este primul pe care l-am alergat si trebuie spus ca este unul putin atipic. In primul rand startul se da la pranz si are loc sambata, nu duminica ca marea majoritate a maratoanelor importante. In comparatie cu Londra sau New York, Stockholm este un maraton mic insa tot aduce la start in jur de 20.000 de participanti. Traseul este format din doua ture inegale si scoate perfect in evidenta frumusetea orasului. Finish-ul are loc pe stadionul Olimpic din Stockholm, stadion unde s-a desfasurat Olimpiada din 1912, ceea ce reprezinta un final extraordinar pentru un traseu de exceptie.

Pro: Finish-ul de pe pista stadionului Olimpic
Contra: Traseul nu este dintr-o singura tura si destinatia e destul de scumpa
Ai grija la: trecerea peste podul Vasterbron, in special la tura a doua.

Maratonul de la Paris este unul care a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani si incearca sa le concureze serios pe cele din World Marathon Majors. Orasul este unul frumos, unde se poate ajunge relativ usor si traseul maratonului este unul care bifeaza toate punctele turistice majore. Organizarea am inteles ca s-a modificat mult in bine ceea ce atrage tot mai multi oameni de la an la an. Pentru inscriere e nevoie de un certificat medical, lucru laudabil avand in vedere ca tot mereu auzim de cazuri tragice ale unor oameni care au alergat maratoane si au sfarsit tragic.

Pro: Frumusetea traseului si a Parisului in aprilie
Contra: Traseul e uneori ingust pentru o cursa care a crescut foarte mult
Ai grija la: oamenii care mai traverseaza strada printre alergatori

Maratonul de la Amsterdam este si el unul care a crescut foarte mult in popularitate si in ultimii ani reuseste sa se ridice la asteptarile pe care le-ai putea avea de la un oras precum Amsterdam. Olanda e o tara “de jos” asa ca traseul este in general plat, deci rapid. Organizarea de exceptie a adus Maratonului de la Amsterdam eticheta de “gold label” acordata de IAAF. Vremea in Octombrie e de cele mai multe ori foarte potrivita pentru alergare si in combinatie cu traseul bun, Amsterdam este pentru multi alergatori o ocazie de record personal.

Pro: Traseu frumos, zboruri directe, accesibile
Contra: Zone pe traseu unde lipseste suportul publicului
Ai grija la: ciclistii din oras care pot fi enervati de strazile inchise

Maratonul de la Roma este deja unul dintre maratoanele din Europa la care romanii au o prezenta ridicata an de an. La fel ca la Paris, zborul ieftin si scurt, cazarea pentru toate buzunarele, taxa accesibila si orasul care este plin de istorie face ca Roma sa fie maratonul pe care multi romani il aleg in primavara. Maratonul de la Roma are si el o organizare foarte buna fapt care a determinat IAAF sa il includa pe lista maratoanelor cu “gold label”.

Pro: Traseu frumos, zbor accesibil, organizare buna
Contra: Cei aproximativ 7 km de piatra cubica
Ai grija la: pietonii care intra pe traseu in unele portiuni

In lista se regasesc doar doua maratoane pe care le-am alergat si eu, restul sunt doar in wishlist. Optiuni bune pentru un maraton peste hotare mai sunt si Madrid sau Lisabona, ambele din seria Rock’n Roll. Barcelona, Budapesta, Bruxelles sau Praga sunt iarasi orase unde se ajunge usor si unde se desfasoara maratoane foarte frumoase.

Tu unde ti-ai dori sa alergi? 🙂


2 Comments

  1. Pingback: Ce nu-ti spune nimeni despre alergare – travelmotion.ro

  2. Pingback: Cum sa te antrenezi pentru primul maraton – travelmotion.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.