travelmotion.ro

3 modalitati de a deveni un alergator mai bun

Daca vrei sa-ti zdrobesti rezultatele anterioare, sa-ti dobori recordurile personale pe o distanta data, sau sa-ti micsorezi perioada de refacere de care ai nevoie in urma unei accidentari, atunci gasesti mai jos cateva lucruri simple care te vor ajuta din plin. Prin cateva schimbari vei vedea rezultatele pe care le asteptai si pe care le cautai cu ardoare. Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi mai multa atentie nutritiei, hidratarii si antrenamentelor de forta. Iata cum si de ce:

1. Alege cu atentie ce mananci

Multi alergatori cred ca daca fac sport este ok sa manance biscuiti oreo, cheeseburgeri si coca cola. Aceste produse sunt acide si contribuie din plin la colmatarea arterelor, sunt foarte procesate si contin grasimi trans (acele grasimi care cresc nivelul colesterolului rau – LDL – si il reduc pe cel al colesterolului bun – HDL). Atunci cand LDL-ul predomina, apare posibilitatea dezvoltarii de boli cardiace, chiar daca faci exercitii cu regularitate. Si in vreme ce mancarea numita nu degeaba “junk” este daunatoare pentru toata lumea, aceasta este inca o alegere si mai rea pentru alergatori. O nutritie deficitara duce la accidentari cronice, imbolnaviri frecvente si performante sub asteptari. Chiar daca un cheeseburger, dupa o cursa grea, poate parea o rasplata bine-meritata, o astfel de alegere iti afecteaza din plin performantele si refacerea.

Mai toate tipurile de exercitii provoaca inflamatii in organism, care pot aduce dupa sine diferite dureri sau umflaturi. Ingerarea de alimente procesate la randul sau are ca efect tot producerea de inflamatii deci este ca si cum ai turna gaz pe foc. Mananca in schimb alimente care ajuta la reducerea inflamatiilor si astfel vei beneficia de timpi mai scurti de refacere si vei resimti dureri pentru perioade mult mai scurte dupa un antrenament intens sau o cursa istovitoare. La fel se poate spune si despre alcool. Berea, una dintre cele mai populare bauturi printre alergatori ar trebui si ea evitata sau macar servita doar la ocazii speciale. Daca iti este foame dupa o alergare lunga orienteaza-te spre mancaruri care contin: avocado, quinoa, seminte de canepa, varza chinezeasca, orez intreg, linte, varza kale, rucola sau nuci. Toate aceste alimente iti vor ajuta organismul sa se recupereze mai repede si vor face din tine un alergator mai puternic pentru cursa urmatoare.

2. Bea mai multa apa

Sangele nostru este format in proportie de peste 90% din apa, creierul aproximativ 75% apa, oasele putin peste 20% apa iar muschii in jur de 75%. Atunci cand oricare dintre aceste componente esentiale sufera de deshidratare, alergam mai incet. De aceea hidratarea este importanta in permanenta, nu doar dupa ce iesim pe usa la alergat.

Pentru a deveni alergatori mai buni este nevoie sa bem destula apa pe parcursul intregii zile pentru ca atunci cand vine vremea unei alergari lungi, corpul nostru sa fie pregatit pentru un asemenea test.

Este important de stiut ca desi electrolitii sunt si ei esentiali pentru alergatori, ar trebui sa ti-i procuri din hrana sau din alte surse naturale, nu din bauturi sportive. Acestea contin coloranti artificiali (obtinuti din petrol), zaharuri si alti aditivi artificiali care impreuna iti ingreuneaza efortul.

Tip: Iti poti prepara singur o bautura cu electroliti folosind apa plata, lamaie stoarsa, sare grunjoasa si miere. La toate acestea se poate adauga si o lingurita de seminte de chia.

3. Nu uita sa mai treci pe la sala

Antrenamentele cu greutati ar trebui sa fie parte integranta a antrenamentelor oricarui practicant al unui sport si cu atat mai mult a celor care doresc sa devina alergatori mai buni. Multi alergatori se tem ca vor deveni prea masivi daca fac antrenamente la sala, insa trebuie specificat ca antrenamentele functionale de forta nu inseamna culturism si sunt in acelasi timp esentiale pentru a iti pastra corpul sanatos si a il proteja de cele mai comune accidentari care ii afecteaza pe alergatori.

Antrenamentele de forta pot fi incluse in rutina saptamanala si se pot rezuma la exercitii cu greutati medii, flotari, abdomene, genoflexiuni sau antrenamente HIIT – high intensity interval training.

Lucreaza la alimentatie, hidrateaza-te corespunzator in permanenta, nu doar in timpul antrenamentului, fa antrenamente de forta saptamanal si vei observa in timp rezultate pozitive din timpul alergarilor. Si chiar daca progresele la alergare nu se ating peste noapte, satisfactia obtinerii unor rezultate mai bune, merita efortul. Spor la alergat!


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.