travelmotion.ro

Jessie Owens, atlet, recordman si intrupare a olimpismului

“Cu totii avem vise, insa pentru a transforma visele in realitate este nevoie de multa determinare, daruire, disciplina si efort.”
– Jesse Owens –
 

In 1936, Owens a ajuns in Berlin cu echipa de atletism a Statelor Unite, pentru a concura la Jocurile Olimpice de Vara din capitala Germaniei naziste. Adolf Hitler vedea in Jocurile Olimpice o oportunitate de a arata lumii intregi de ce este in stare Germania nazista si de a face propaganda conceptelor de superioritate rasiala a Arienilor, incercand sa-i prezinte pe etnicii africani drept o rasa inferioara. Owens a raspuns acestei incercari castigand patru medalii de aur. Atletul american a castigat medalia de aur la 100 de metri, 200 de metri, stafeta 4×100 de metri si la saritura in lungime. Performanta sa a ramas unica in istoria Jocurilor Olimpice si a atletismului pana la Carl Lewis care a realizat aceeasi performanta in 1984, la Olimpiada de la Los Angeles. Mai mult, dupa castigarea medaliei de aur la saritura in lungime, Owens si adversarul sau “arian”, Luz Long (sixtuplu campion mondial) s-au imbratisat, oferind astfel o mostra de sportivitate care s-a transformat intr-unul dintre cele mai frumoase momente ale Jocurilor Olimpice din intreaga lor istorie. Prietenia dintre Long si Owens care s-a infiripat atunci a durat pana cand Long a fost ucis in apropiere de Napoli, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in batalia de la San Pietro Infine. Amintindu-si de sentimentele pe care le-a trait la Olimpiada din Berlin, Owens a declarat mai tarziu ca daca s-ar topi toate medaliile si cupele pe care le are, nu s-ar putea face o tava pe care sa incapa prietenia de 24 de carate pe care a simtit-o fata de Luz Long in acele momente.

Imediat dupa Jocurile de la Berlin, a luat nastere un mit conform caruia, Hitler fiind extrem de nervos din cauza triumfului unui afro-american, a refuzat sa-l felicite si nu i-a strans mana. Cu toate acestea exista dovezi din presa vremii, conform carora liderul german l-a salutat pe Owens in stilul caracteristic nazist, e drept ceva mai rezervat. Owens a declarat mai tarziu ca cei doi si-au facut chiar cu mana. Mai mult, Owens nu s-a declarat indignat de comportamentul lui Hitler ci mai degraba de cel al lui Roosevelt, care nu l-a invitat pe atletul american la Casa Alba ca un gest de recunoastere a realizarilor sale deosebite. Presedintele american nu i-a trimis nici macar o telegrama. Conform propriilor spuse, toata gloria castigata in fieful nazist, prin ore nesfarsite de antrenament si mult talent, nu i-au castigat lui Owens dreptul de a merge in fata autobuzului atunci cand a revenit in America.

Producatorul german de incaltaminte Adolf “Adi” Dassler, nu a privit Jocurile de la Berlin ca pe o metoda de propaganda nazista ci ca pe o sansa de a isi impulsiona micuta sa afacere de pantofi sport. Acesta nu a incaltat cu pantofii sai doar atletii germani ci si pe Owens, pe care l-a convins sa poarte incaltarile sale din piele lucrate manual. Triumful atletului american l-a ajutat sa-si lanseze cu adevarat afacerea iar zece ani mai tarziu, Dassler avea sa-si infiinteze propria sa companie de articole sportive – Adidas.

Nascut sub numele de James Cleaveland Owens, acesta era strigat cu prescurtarea “J.C.” de catre familie si prieteni. In prima sa zi la Bolton Elementary School, dupa ce s-a mutat in Cleveland, profesorul nu a inteles accentul sau de sudist si a crezul ca prenumele lui Owens este “Jesse” in loc de “J.C.” (Jay Si). Owens era prea timid pentru a isi corecta profesorul in fata noilor sai colegi, astfel ca a fost strigat Jesse pentru tot restul vietii.

Al 10-lea si ultimul copil al unei familii extrem de sarace, Owens a fost un copil bolnavicios. La o zi dupa aniversarea a cinci ani de viata, a inceput sa-i creasca o umflatura pe piept care ii apasa pe plamani si care il durea foarte tare. Din lipsa banilor, neputand sa-si permita sa-l duca la un doctor sa-i scoata acea formatiune fibromatoasa, parintii au decis sa-l opereze ei. Asadar in timp ce Owens musca cu tarie dintr-o bucata de piele tabacita, mama sa a folosit un cutit de bucatarie sterilizat in foc pentru a ii indeparta formatiunea care-i provoca fiului ei atata durere. Owens a pierdut mult sange insa a supravietuit.

Dupa ce a devenit un star al atletismului la liceul din Cleveland, Owens s-a inscris la Universitatea de Stat din Ohio. In timp ce dobora record dupa record in echipa de atletism de la Ohio State Buckeyes, a capatat supranumele de Buckeye Bullet – Glontul din Buckeye. Desi a fost primul student de culoare ales capitan al echipei de la Ohio State, Owens nu avea voie sa locuiasca in caminele din campusul universitar din cauza rasei sale.

In mai 1935, la Big Ten Championships din Ann Arbor, Michigan, vitezistul Owens a uimit lumea atletismului, in ciuda faptului ca suferea de o accidentare la noada care il impiedica si sa se aplece sa-si atinga genunchii. Owens a inceput prin egalarea recordului mondial la 100 de yarzi plat (aprox. 90 de metri). A continuat 15 minute mai tarziu prin doborarea recordului mondial la saritura in lungime, intrecand performanta anterioara cu aproximativ 15 cm. In urmatoarea jumatate de ora nu a stat degeaba, reusind sa doboare recordurile mondiale la 220 de yarzi (aprox. 200 de metri) plat si garduri. Astfel, inca din anii de colegiu, Owens a reusit o performanta extraordinara, a egalat un record mondial si a doborat alte trei recorduri mondiale in trei sferturi de ora. Desi pentru alti atleti performanta realizata de Owens ar fi reprezentat de departe cea mai mare performanta din viata lor, pentru Owens acest moment nu a reprezentat decat incalzirea pentru Jocurile din anul urmator.

In ciuda celebritatii dobandite dupa Jocurile de la Berlin, Owens nu o ducea prea bine cu banii si a inceput sa participe in tot felul de curse in care se intrecea cu caini, motociclete sau chiar cai, in pauzele meciurilor de fotbal sau intre meciurile de la cuplajele din Liga de baseball a negrilor. Owens pleca cu un avans de 40 de yarzi in fata competitorilor sai ecvestri inainte de a sprinta pentru 100 de yarzi si in dese randuri castiga la mustata. Multi au spus ca era degradant pentru un campion olimpic sa se intreaca cu un cal, insa Owens a declarat: “Ce era sa fac? Aveam patru medalii de aur, dar nu poti manca patru medalii de aur”. Owens a reusit sa obtina o oarecare stabilitate financiara abia in anii 50 cand a castigat destul de multi bani din discursurile pe care le tinea si pentru care era remunerat. Tot in aceasta perioada si-a deschis si propria companie de relatii publice.

In 1965 echipa de baseball New York Mets, aflata intr-o pozitie deplorabila in clasament, l-a angajat pe Owens ca instructor de alergare pentru a le imbunatati jucatorilor tehnicile si viteza de alergare. Nici macar campionul olimpic si multa vreme cel mai rapid om din lume, nu a putut ajuta echipa din acel an sa termine mai sus de ultimul loc in liga de baseball.

In 1984, o strada din apropierea Stadionului Olimpic din Berlin, unde Owens si-a castigat gloria si a reusit sa inspire generatii la rand prin performantele sale exceptionale, a fost redenumita Jesse-Owens-Allee iar Satul Olimpic unde campionul american a locuit pe perioada Jocurilor Olimpice de Vara din 1936, prezinta vizitatorilor o serie de exponate legate de Jesse Owens, alergatorul caruia nu i-a pasat prea mult de politica lui Hitler si care prin daruirea si talentul sau a doborat prejudecatile unei intregi societati, preconceptii ce proveneau insasi din esenta acelei societati cu fundamente total gresite. Jesse Owen a doborat multe ziduri la Berlin, chiar inainte de a fi construit zidul ce avea sa cada jumatate de secol mai tarziu.

Jesse Owens si Luz Long

Jesse Owens si Luz Long

Jesse Owens - start in cursa de 200 de metri

Jesse Owens – start in cursa de 200 de metri

Jessee Owens - Saritura spre aurul olimpic

Jessee Owens – Saritura spre aurul olimpic


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.