- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
7 sfaturi despre alergare ce trebuie uitate
- Updated: June 18, 2014

Alergarea de anduranta incepe sa devina si in Romania, cu pasi mici ce-i drept, un fenomen de masa. Se organizeaza tot mai multe competitii de alergare fiind cel putin una in fiecare weekend prin tara. Iar numarul de participanti la cursele de maraton, semimaraton si alte distante, fie ele pe sosea sau montane, creste aproape la fiecare editie. Exista si tot mai multi alergatori romani care se duc sa alerge maratoane sau semi-uri in vacanta prin diferite orase europene sau chiar pe alte continente.
Odata cu cresterea numarului de alergatori se creeaza si o multime de “adevaruri general valabile” care capata popularitate printre practicantii sportului si care ulterior sunt puse la indoiala sau chiar se dovedesc a fi total gresite. Iata mai jos sapte dintre sfaturile intalnite cel mai des si care nu sunt chiar atat de batute in cuie.
Mai multi kilometri duc la epuizare si accidentari
Am citit cu totii ca un numar prea mare de kilometri alergati este cel mai mare pericol pentru alergatori. Epuizarea cronica, durerile de articulatii si chiar afectiuni psihice ca tulburarea bipolara au fost toate asociate cu petrecerea a prea mult timp alergand. Adevarul pare insa a fi mai degraba contrariul. Cei care alearga mai putin la intensitate mai mare, se expun mai mult accidentarilor decat cei care alearga un volum moderat sau mare la o intensitate scazuta. Asadar intensitatea este cea care ne doboara, nu volumul. Cu toate acestea mai mult nu inseamna neaparat si mai bine. Ultimele cercetari facute pe alergatori mai in varsta si care au alergat mai multe zeci de ani la rand arata ca intervalele si combinarea altor forme de antrenament este mai eficienta decat simpla marire a volumului total de antrenamente.
Maratonul este telul suprem
In dese randuri, grupurile de alergare prezinta maratonul ca fiind tinta suprema, primul si cel din urma scop pe care si-l pot stabili cei care se apuca de alergare. Si pentru ca este o tinta relativ greu de atins pentru alergatorul incepator, acest lucru tinde sa transforme alergarea unui maraton intr-un eveniment pe care-l faci o data in viata. Te chinui tare de tot si ai bifat o experienta unica. Nimic mai gresit. Iarasi, o abordare de genul, daca alergarea a 5 km iti face bine, atunci alergarea a 10 km iti face si mai bine si deci maratonul este Everestul alergarii, tinde sa indeparteze alergatorii incepatori in loc sa-i tina motivati. Desi este adevarat ca maratonul este cea mai lunga distanta olimpica pe care se practica alergarea, nu inseamna ca imbunatatirea rezultatelor pe alte distante este mai putin valoroasa. Daca iti place sa participi la curse de 10 km sau la semi-maratoane si gasesti placere in imbunatatirea rezultatelor pe aceste distante, nu trebuie sa te simti obligat(a) sa te alaturi maselor de alergatori de maratoane.
Cat mai multe curse, cu atat mai bine
Cum spuneam mai sus, numarul de curse organizate peste tot in lume si in Romania este in continua crestere, insa alergarea prea multor astfel de evenimente poate fi daunatoare. Cand iti faci calendarul competitional pentru intreg anul este indicat sa-ti stabilesti doar una sau doua curse in care vrei sa dai totul si cateva in care sa testezi progresul pe care-l obtii in urma antrenamentului. La fel de importante ca si competitiile sunt si saptamanile in care nu iei startul la nicio cursa, perioadele in care te poti reface si in care iti poti construi dezvoltarea nivelului de fitness aerob. Alergarea la toate cursele de peste an fara odihna planificata va avea ca rezultat perioade liniare in care performantele stagneaza si mult mai putine perioade de varf, in care vei putea alerga timpi buni.
Daca alergi destul poti manca ce vrei
Hrana este esentiala pentru orice om, cu atat mai mult pentru alergatorii de anduranta sau practicantii altor sporturi de anduranta ca inotul sau ciclismul. Ceea ce mancam ne ofera energia necesara alergarii si ne ajuta sa ne refacem mai eficient in urma alergarilor lungi sau curselor istovitoare. Exista aceasta parere gresita conform careia, datorita naturii acestui sport prin care se consuma foarte multe calorii, alergatorii pot manca orice si oricat, indiferent de valoarea nutritionala si calorica. Nimic mai putin adevarat. Alergatorii au de castigat de pe urma unei alimentatii sanatoase la fel ca orice alt om. Asa cum arata ultimele statistici, alergatorii sau sportivii de anduranta sunt la fel de predispusi la boli coronariene ca si cei care nu practica sport, asa ca o alimentatie corecta se traduce in beneficii pentru sanatate cat si pentru sportul pe care-l practici.
Exercitiile cu greutati la sala nu ajuta alergatorii de anduranta
In trecut alergarea pe dealuri era considerata singura forma de exercitii cu greutati de care avea nevoie un alergator. Vremurile insa se mai schimba si alergatorii de top petrec din ce in ce mai mult timp in sala de forta ridicand greutati. De la intarirea fortei musculare la imbunatatirea stabilitatii biomecanice, ridicarea greutatilor ajuta tot mai multi alergatori sa previna diferite accidentari si in acelasi timp asigura o mai mare putere de efort.
Incaltamintea minimalista face diferenta
In ultimii 4-5 ani a existat cea mai importanta schimbare din piata de incaltaminte de alergare, timp in care incaltamintea de alergare minimalista a atins cele mai inalte praguri ale vanzarilor. Filosofia este cu cat esti mai aproape de alergarea in picioarele goale, cu atat mai bine. Si aceasta idee a prins extrem de bine in randul alergatorilor care au imbratisat imediat conceptul. Inca nu este nimic clar in aceasta privinta, existand accidentari de ambele parti ale baricadei. Atat cei care folosesc incaltaminte cu amortizare cat si cei care folosesc o incaltaminte minimalista se lovesc de unele probleme care inca nu au fost exact relationate. Asadar incaltamintea minimalista nu te fereste de accidentari daca pana acum n-ai avut probleme folosind incaltaminte traditionala.
E nevoie de o pista pentru intervale
Antrenamentele in intervale, ca orice alt antrenament de alergare, pot fi executate absolut oriunde. Nu este nevoie de o pista de atletism pentru a face antrenamente de viteza sau pentru cresterea VO2max. Tot mai multi alergatori realizeaza acest lucru. Antrenamentele considerate pana acum ca fiind potrivite doar pentru pista, pot fi facute la fel de bine pe sosea sau pe iarba in parc sau chiar prin padure la munte. Spor la alergat!