travelmotion.ro

Cum alegi casca de bicicleta potrivita

E foarte simplu: daca mergi pe bicicleta trebuie sa porti casca. De ce? Raspunsul este si el simplu. Statistic vorbind cei care poarta casca sunt cu 85% mai protejati de rani la cap si cu 88% mai protejati de leziuni pe creier in urma unor accidente de bicicleta. Exista si controverse in jurul acestor cifre si nu putine.

Adevarul este ca devine din ce in ce mai important sa iti mentii integritatea corporala atunci cand mergi cu bicicleta. In mod natural si oferta pentru casti de bicicleta de pe piata a devenit tot mai generoasa. In acelasi timp, oferta bogata aduce dupa sine intrebarea: “Cum imi aleg casca de bicicleta potrivita?“. De fapt ce factori intervin in luarea unei astfel de decizii? Pe mine personal m-ar interesa cum e facuta si daca in cazul nefericit al unui accident m-ar ajuta sa scap cu cat mai putine urmari. Asadar cum am putea determina daca o casca este buna pentru noi sau nu?

In primul rand verifica cutia sau eticheta produsului. Ar trebui sa scrie pe ea casca de bicicleta. Apoi poti incerca sa vezi ce standarde de siguranta respecta produsul respectiv. In Uniunea Europeana exista CEN European Standard EN1078 care nu este extrem de greu de atins, fiind si extrem de controversat. Mai exista si alte standarde cum ar fi CPSC (standardul american), Snell B95 (un standard premium) sau Snell B90.

Materialul din care este facuta casca. Astazi, mai toate castile de bicicleta sunt facute dintr-o spuma de polistiren expandat acoperita de o carcasa dura dar subtire de plastic. Ideea este ca in cazul unui impact spuma sa fie cea care se zdrobeste din preluarea socului, in locul craniului celui care poarta casca. La o casca de bicicleta mai ieftina, carcasa de plastic este lipita de spuma cu adeziv sau cu banda adeziva in timp ce la modelele mai scumpe aceste doua componente sunt turnate in timpul procesului lor de fabricatie. Ambele tipuri de casti de bicicleta sunt comparabile in ceea ce priveste nivelul lor de siguranta insa cele turnate sunt mai usoare, au aerisire mai buna si arata in general mai bine. Ca idee, spuma EPS este de unica folosinta, adica nu se recupereaza dupa ce a fost sfaramata ceea ce inseamna ca dupa o cazatura mai serioasa trebuie sa-ti cumperi o casca noua.

Cauta-ti masura potrivita. Castile cu pret mai mic sunt de cele mai multe ori de o dimensiune standard pentru toata lumea. Se ajusteaza din sistemele de prindere pentru a sta fixe pe cap. Castile de bicicleta mai scumpe sunt disponibile in diferite marimi. Daca vrei sa-ti cumperi o casca de pe internet si nu stii ce marime iti trebuie iti poti masura circumferinta capului cu o sfoara, trecand-o 2-3 cm deasupra ochilor si pe langa urechi. Masoara apoi lungimea sforii si astfel vei afla marimea pe care trebuie sa o comanzi.

Majoritatea ciclistilor probabil ca nu vor recunoaste, insa felul in care arata cu o casca pe cap este la fel de important daca nu chiar mai important decat nivelul de protectie pe care-l ofera acea casca. Aspecte de luat in considerare sunt culoarea, aspectul general si aerisirea. Vrei sa ai vizor sau nu? E chestiune de gust si desi felul in care arata casca nu mai conteaza cand dai cu capul de pamant, este un factor la fel de important in alegerea potrivita.

Este esential sa porti casca corect. Pentru a beneficia de protectia oferita trebuie sa o pui corect pe cap. Casca trebuie sa fie dreapta, nu trebuie sa fie inclinata nici spre stanga, nici spre dreapta si de asemenea trebuie sa-ti acopere aproape complet fruntea. Casca trebuie prinsa cu mecanismul sau de prindere si trebuie sa fie confortabila. De aceea daca o cumperi de pe internet nu prea ai sansa sa iti dai seama cum te vei simti cu ea pe cap. Mecanismul de prindere si calitatea sa este de asemenea important pentru ca unul slab calitativ are tendinta de a se slabi. Nu ar trebui sa poti misca casca prea mult, si nici nu ar trebui sa fie complet fixa pentru a deveni greu de suportat pe cap. Asadar un ultim criteriu si inca unul important este sa ti se potriveasca.

Fie ca alegi sa porti casca sau nu, exista competitii care impun acest lucru si de aceea daca tot iti cumperi o casca ai putea incerca sa faci alegerea cea mai buna pentru tine.


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.