travelmotion.ro

Sase pasi pentru a fi un ciclist mai bun

Cand esti nou intr-ale ciclismului, secretul pentru a deveni mai bun este cat se poate de simplu: mergi cu bicicleta… si mergi cat mai mult cu putinta. Apoi odihneste-te bine si ia-o de la capat. Si daca ai prieteni care merg si ei cu bicicleta, alatura-te si tu lor cat poti de des.

Odata ce-ai capatat un minim de experienta, trebuie sa incepi sa acorzi ceva mai multa atentie anumitor detalii; sa faci mai multe iesiri in grup la drumuri lungi, sa mergi mai tare, sa iesi din zona de confort ceva mai des. Insa mai devreme sau mai tarziu vei ajunge intr-o perioada de plafonare. Este usor sa fi bunicel in orice sport, insa este nevoie de multa munca si foarte bine canalizata pentru a iti atinge si utiliza la maxim potentialul adevarat de care dispui. Aici intervine discrepanta motivationala.

Unul dintre cele mai grele obstacole peste care sunt nevoiti sa treaca majoritatea practicantilor ciclismului, dar si al altor sporturi de anduranta, este diferenta dintre ce isi doresc sa faca, scopul spre care tind si ceea ce sunt dispusi sa faca pentru a atinge acel scop. Majoritatea dintre noi de dorim sa devenim mai buni insa ne este foarte usor sa sarim peste antrenamente sau sedinte de pregatire, sa facem alegeri nutritionale dezastruoase si sa renuntam la ore pretioase de odihna. Cu alte cuvinte, actiunile noastre nu sunt tocmai in concordanta cu scopurile pe care ni le propunem.

Pentru a reusi sa cresti performantele in ciclism, ca si la alergare sau inot, trebuie intai sa realizezi ca fiecare detaliu conteaza. Toate citatele motivationale din lume, toate pozele inspirationale puse la un loc nu inseamna nimic daca nu putem sa ne concentram asupra aspectelor care conteaza. Lucruri cum ar fi antrenamentele, nutritia, recuperarea, stresul si motivarea, formeaza adevarata fundatie a performantelor mai bune. Desi poate suna intimidant, pentru inceput nu este nevoie decat sa te intrebi: Ce nivel de performanta vrei sa atingi, si cat de mult iti doresti sa atingi nivelul respectiv. Apoi iti trebuie un plan pe care sa-l urmezi pas cu pas, sau pedala dupa pedala. Iata mai jos sase pasi ce te pot ajuta sa ajungi ciclistul care iti doresti sa devii.

Identifica-ti scopul. Apoi gandeste-te bine si fi sincer cu tine insuti despre cat de realist este, tinand cont de motivatia de care dispui si de situatia din viata ta particulara si profesionala de la momentul respectiv. Spre exemplu o cursa de mountain bike in weekendul dinaintea nuntii ar putea fi ceva ce-ai vrea sa reconsideri.

Fa-ti un plan. Pune tara la cale si identifica pasii intermediari pe care trebuie sa-i atingi de-a lungul programului. Daca simti ca e nevoie, nu exclude ideea de a apela la un instructor sau la un grup de ciclism unde poti gasi sfaturi si ajutorul de care ai nevoie.

Spune tuturor. Odata ce ti-ai stabilit scopul, fa-l public. Scrie pe facebook, pe twitter, spune-le prietenilor si familiei. Odata devenit public, capata o nota mai oficiala si ai mai putine sanse sa dai inapoi. In plus vei fi mai motivat sa respecti programul pe care ti l-ai facut.

Urmareste si analizeaza-ti progresul. Tine-ti un log al antrenamentelor. Il vei putea analiza pe parcurs si vei putea sa identifici lucruri pe care le poti imbunatati. La fiecare 2-3 saptamani fa un time-trial care sa-ti indice cat ai progresat.

Mentine-te concentrat. Daca te focalizezi pe programul propus rezultatele nu vor intarzia sa apara. De exemplu s-ar putea sa-ti fie greu sa mergi cu bicicleta sa exersezi catarari de mai multe ori pe saptamana, sau sa dormi opt ore in fiecare noapte sau sa mergi 60-70 de kilometri cu o luna inaintea unei curse de 100 de kilometri. Insa daca reusesti sa faci aceste eforturi, atunci cand te vei afla in fata scopului propus, rezultatele vor fi mai usor de atins.

Imbratiseaza efortul. Iesi din casa si pedaleaza cat mai mult insa nu uita nici de zilele de odihna; sunt la fel de importante ca zilele de antrenament. Daca vei reusi sa duci greul planului de antrenament, succesul nu va intarzia sa apara.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.