- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
Cinci intrebari si raspunsuri pentru ciclistul incepator
- Updated: July 5, 2014

Viteza cu care asimilezi cunostintele legate de ciclism nu este atat de mare pe cat s-ar putea crede iar experienta chiar are un rol foarte important in acest sport. Insa daca vrei sa treci de la bicicleta luata gratuit din Herastrau la nivelul urmator, ai putea incerca sa eviti cele mai comune greseli pe care le comit novicii intr-ale ciclismului. Mai jos gasesti cinci intrebari comune si raspunsurile la aceste intrebari, care te vor ajuta sa pedalezi mai bine si ceva mai in siguranta pe drumurile patriei.
I: Este vreo diferenta intre o sa de bicicleta pentru fete si una pentru baieti?
In general saua de bicicleta pentru baieti este mai ingusta si mai lunga fata de o sa de bicicleta pentru fete. Acest lucru se datoreaza diferentelor anatomice ale pelvisului. O sa de bicicleta pentru fete este mai scurta si ceva mai lata. Exista insa si multe fete care vor spune ca o sa pentru baieti este la fel de confortabila si pentru ele, ca si o sa proiectata special pentru fete. Pana la urma se reduce la preferinte si la felul in care se simte fiecare.
I: Abia m-am apucat de ciclismul pe sosea si imi este greu sa ma aplec sa-mi iau sticla de apa. Ce pot face?
Toti cei care se urca pentru prima data pe o bicicleta de sosea vor spune aproape la unison ca se manevreaza diferit fata de un MTB sau fata de alte tipuri de biciclete. Acest lucru se datoreaza in principal pozitiei mai agresive si rotilor foarte subtiri. Greseala pe care o fac novicii este ca incearca sa se aplece dupa apa atunci cand incetinesc. Pe masura ce viteza scade, devine tot mai greu sa-ti mentii echilibrul si daca te mai si apleci dupa apa, ai senzatia ca urmeaza sa faci cunostinta cu asfaltul.
Pentru a capata un oarecare nivel de confort, poti exersa mersul pe bicicleta tinand ghidonul cu mainile incrucisate, una peste cealalta. Pastreaza-ti o viteza medie si lasa doar o mana pe ghidon. Pe masura ce iti vei imbunatati echilibrul, aplecatul dupa sticla de apa va deveni mai simplu. Tine minte sa te apleci dupa apa atunci cand asfaltul este neted si drumul e drept, fara curbe si incearca sa iti mentii privirea la drum in loc sa te uiti dupa sticla. Cea mai mica denivelare te poate scoate in decor daca nu esti obisnuit cu bicicleta. Cu putin exercitiu, hidratarea pe bicicleta va deveni tot mai usoara.
I: De ce imi este atat de foame dupa o ora de mers pe bicicleta?
De cele mai multe ori acest lucru se intampla pentru ca nu ai mancat destul la micul dejun. Multi novici intr-ale ciclismului calculeaza gresit de cate calorii au nevoie la o iesire cu bicicleta. Pentru ca ciclistii isi pot tine pulsul mai jos, le este mai usor sa pedaleze ore intregi la rand dar consumul caloric tot poate ajunge in ordinul miilor. Spre exemplu ciclistii profesionisti pot arde si 4-5000 de calorii intr-o etapa de tur. Ca remediu al acestei probleme, poti incerca sa mananci un mic dejun bine balansat si asigura-te ca ai si ceva de mancare la tine. Un baton energizant pe ora de pedalat sau ceva echivalent ca aport caloric este in general o regula buna.
I: Imi trebuie pedale clipless SPD? Imi ofera acestea un avantaj?
Incepatorii sunt de obicei tematori sa faca trecerea spre acest gen de pedale si de cele mai multe ori sunt indreptatiti sa simta o usoara teama. Aproape oricine se alege cu cateva cazaturi la inceput. Insa dupa ce te obisnuiesti cu ele pedalele SPD ofera avantaje multiple.
Fixarea piciorului in pedala iti permite sa pedalezi in cercuri in loc sa pedalezi doar prin apasarea pedalei in jos, ca la pedalele standard. Astfel creste eficienta fiecarei miscari si poti folosi pentru a genera forta, gambele, bicepsul femural si muschii gluteali (muschii din spatele soldului si de la nivelul feselor) spre deosebire de pedalele clasice unde forta este generata in special de folosirea cvatricepsului. Drept urmare viteza si stabilitatea se vor imbunatati.
I: Ca alergator am avut probleme cu banda ilito-tibiala. Voi pati acelasi lucru si ca ciclist?
Schimbarile de traseu si viteza obliga alergatorii sa-si ajusteze frecventa miscarii picioarelor. O oarecare slabiciune a muschilor gluteali si a muschilor din partea superioara a corpului pot duce la aparitia sindromului benzii iliotibiale (tendinita iliotibiala). La ciclism miscarile de pedalat nu sufera schimbari atat de bruste, insa aceasta nu inseamna ca accidentarile de acest gen nu pot aparea. Tendinita iliotibiala este de fapt o inflamatie datorata faptului ca banda iliotibiala trece de foarte multe ori peste rotula. O setare corespunzatoare a bicicletei poate preveni astfel de accidentari datorate uzurii tendonului. Cea mai frecventa cauza a durerilor la banda iliotibiala printre ciclisti este faptul ca au saua ridicata prea sus. Astfel sunt nevoiti sa miste pelvisul dintre-o parte in alta cand pedala ajunge in partea cea mai joasa.