- Ironman 70.3 Slovenian Istria – Raport
- Recordul mondial la maraton a fost doborat la Berlin
- Cinci principii de baza ale alergarii
- Barcelona Marathon 2017 – Raport de cursa
- Maratonul International Bucuresti 2016
- Ironman 70.3 Budapesta – Raport de cursa
- Maratonul de la Viena 2016 – Raport de cursa
- Maratonul de la Frankfurt 2015 – Raport de cursa
- Amsterdam Marathon 2015 – Raport de cursa
- Maratonul Bucuresti 2015 – Raport de cursa
Cum sa alergi corect
- Updated: July 18, 2014
Alergarea ar trebui sa fie un lucru la fel de simplu ca a pune un picior inaintea celuilalt, nu? Mai toata lumea poate alerga insa o tehnica de alergare corecta poate insemna o diferenta majora. O tehnica buna de alergare te va ajuta ca antrenamentele sa nu mai para atat de obositoare, va reduce riscul de accidentare si in cele din urma va face alergarea mult mai placuta. Asadar intrebarea este cum sa alergi corect? Iata mai jos cateva lucruri care te pot ajuta in aceasta directie.
Zece sfaturi despre cum sa alergi corect
Tine-ti capul drept. Uita-te drept inainte si incearca sa focalizezi lucruri la o distanta de 30-40 de metri in fata ta. Evita sa te uiti in jos sau sa-ti urmaresti picioarele. Daca te uiti in jos, gatul si umerii vor fi mult mai tensionati, cauzand intr-un final durere. Incearca sa-ti mentii gatul si maxilarul relaxate. Desigur este foarte important si sa te uiti pe unde mergi insa nu este nevoie sa insisti cu privirea pe varful picioarelor.
Nu-ti incovoia umerii. Umerii ar trebui sa fie mai in spate si lasati in jos. Tine-i cat mai relaxati cu putinta pentru a evita sa devina foarte tensionati. Nu te incovoia inainte deoarece acest lucru va avea un impact negativ asupra respiratiei, limitandu-ti cantitatea de oxigen asimilata.
Relaxeaza-ti mainile. Mainile ar trebui sa fie si ele relxate insa nu le lasa chiar sa se balangane in toate directiile. Daca insa mentii mainile foarte intepenite vei cauza tensiune in muschii gatului, umerilor si ai spatelui. Iar acest lucru va avea ca rezultat doar dureri nedorite, ce pot fi usor evitate.
Tine-ti bratele la 90 de grade. Bratele ar trebui sa fie indoite in unghi drept. Incearca sa le misti inainte si inapoi, evitand pe cat posibil miscarile circulare in jurul corpului. Miscarea bratelor te ajuta la inaintare, deci miscarea in lateral este risipa de energie si poate fi chiar cauza unor dureri de bazin sau abdominale.
Inclina-te usor inainte. Nu iti indoi corpul din talie nici inainte nici inapoi pentru ca acest lucru mareste presiunea asupra soldurilor. Exista si unele pareri ca o alergare corecta inseamna o postura perfect dreapta pe sol, insa exista si un numar mare de pareri care sustin ca folosirea greutatii corpului printr-o usoara aplecare inainte poate reduce impactul asupra calcaielor si te poate ajuta sa ai bataia pe toata talpa.
Mentine stabilitatea soldului. Soldul trebuie sa fie cat mai stabil si mereu orientat pe directia alergarii. Nu impinge fundul inapoi si nu iti balansa soldurile. O pozitie corecta a soldului in timpul alergarii poate preveni durerile de spate si de sold.
Nu-ti ridica genunchii prea sus. Bataia piciorului trebuie facuta cu o usoara indoire a genunchiului. Acest lucru ajuta la amortizarea mai buna a socurilor, mai ales daca esti nevoit(a) sa alergi pe asfalt. Nu iti ridica genunchii prea sus si evita sa topai. Genunchii ar trebui sa execute o miscare mai mult de inaintare decat de ridicare.
Incearca sa faci bataia pe toata talpa. Aterizarea pe toata talpa piciorului este cea mai sigura modalitate de a evita problemele pentru majoritatea alergatorilor recreationali. Evita sa lovesti solul cu calcaiul sau cu varful piciorului. Piciorul ar trebui sa atinga pamantul sub tine nu in fata ta.
Nu lovi pamantul cu putere. Incearca sa faci pasi mici si usori. O alergare corecta este silentioasa si da impresia de usurinta. Indiferent de greutatea ta, picioarele n-ar trebui sa plezneasca asfaltul foarte zgomotos la impactul cu solul. Pasii usori sunt mai eficienti si cauzeaza mai putine probleme medicale.
Respira ritmic si adanc. Fie ca respiri pe gura sau pe nas, important este sa reusesti o respiratie ampla, ritmica care sa-ti aduca un aport suficient de oxigen. Evita sa respiri foarte rapid si superficial. Incearca sa respiri la doi sau la trei pasi si nu iti fie teama daca ai nevoie sa respiri chiar si mai adanc.
Aceste sfaturi despre alergarea corecta sunt vazute ca practici general acceptate insa desigur sunt doar orientative. Pana la urma cel mai important este sa alergi intr-un mod cat mai natural si confortabil pentru tine, indiferent daca in anumite aspecte postura ta de alergare este mai putin corecta. Spor la alergat!